Zoeken
 


Flitsactie Rijkswaterstaat is ‘schandalig’

Laatste wijziging: donderdag 11 juni 2009 om 16:44, 1344 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 11 juni 2009

 

copyright 2008© Manna-Vandaag

 

 

 

 

 

“Schandalig”. Zo noemt publicist Jaap Spaans een voorgenomen actie van Rijkswaterstaat. Die wil volgende week dinsdag op enkele wegen in Friesland alle automobilisten flitsen. Die krijgen dan vervolgens een brief thuis met vragen over waarom ze daar reden

Dat lijkt toch op z’n minst op gespannen voet te staan met de privacy van de burger. Je zal dinsdag maar op bijvoorbeeld de N31 tussen Drachten en Nijega rijden en een paar dagen later een vragenformulier in de bus krijgen, waarmee Rijkswaterstaat wil weten wie er achter het stuur zat en met welke reden diegene daar reed.

Daar kunnen redenen voor zijn waar huisgenoten niets mee te maken hebben, terwijl ze via die brief er toch achter komen dat iemand uit het gezin op die dag daar reed. In een ingezonden reactie op een Friese website gaf een bezoeker daarvan een voorbeeld: “Mijn vrouw is volgende week woensdag jarig. Ze heeft in Drachten een heel mooi tuintafeltje gezien. Ze hoopt dat ze dat krijgt, maar ik doe net alsof ik dat vergeten ben. Ik heb haar gezegd dat ik voor haar verjaardagscadeau naar Leeuwarden ga. Als ik dinsdag van Nijega naar Drachten rij, weet zij heel precies wat ik in Drachten ga doen. Als ze er achter komt dat het Drachten is, weet ze genoeg. Weg verrassing. Ik vind dit een grove aantasting van mijn privacy. Ik ga hier zeker tegen protesteren bij Rijkswaterstaat.”

Waar het om gaat is een actie van Rijkswaterstaat, volgende week dinsdag op en weg die plaatselijk bekend staat als de Wâldwei, de N31 tussen Drachten en Nijega. Alle auto’s die daar tussen zes uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds rijden, worden geflitst. Geen enkele auto uitgezonderd. De eigenaren van de auto worden vervolgens aan de hand van het kenteken opgespoord. Zij krijgen een brief thuis met een vragenformulier. Rijkswaterstaat wil onder meer weten wie er precies rijdt en met welke reden.

Op de weg tussen Harlingen en Zurich, waar de Afsluitdijk begint, worden eveneens auto's geflitst om de eigenaren later een brief te kunnen sturen. Rijkswaterstaat verwacht eind oktober de resultaten van het onderzoek.

Volgens publicist Jaap Spaans uit Hoogeveen worden de privacynormen in ons land steeds verder opgerekt. Dat gebeurt echter heel geleidelijk en er lijkt nauwelijks iemand die er aanstoot aan neemt. “Het verhaal van de kikker die langzaam wordt gekookt en het niet merkt”, zegt Spaans.

Lees meerBron: manna-vandaag

Voeg toe aan: