Zoeken
 


Negatieve gedachten maken je écht ziek

Laatste wijziging: maandag 25 mei 2009 om 21:18, 1813 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 25 mei 2009

 

Als je denkt dat je ziek bent, zul je ook echt ziektesymptomen ervaren, ook al ben je eigenlijk kerngezond. Wetenschappers ontdekten namelijk dat negatieve gedachten je ziek kunnen maken.

Negatieve verwachtingen
Als je de bijwerkingen in een bijsluiter leest, verhoog je je risico op de negatieve neveneffecten van een medicijn. "Het idee dat geloven dat je ziek wordt, je ook echt misselijk maakt, lijkt vergezocht. Maar uit onderzoek blijkt wel dat het omgekeerde waar is. Dankzij placebo's weten we dat je jezelf beter kan denken. Maar het omgekeerd broertje bestaat ook. Negatieve verwachtingen veroorzaken schadelijke effecten.", aldus wetenschapper Clifton Meador.

Bijwerkingen
Bij klinische tests voor een nieuw medicijn voelde een kwart van de patiënten die een placebo kregen de bijwerkingen die op de bijsluiter beschreven stonden. En proefkonijnen voor bloeddrukverlagers ervoeren bij placebo's even vaak symptomen als vermoeidheid en een lager libido als de personen die de echte medicijnen kregen.

Echt sterven
Meador: "Negatieve gedachten kunnen zichzelf waarmaken, slecht nieuws heeft invloed op je lichaam. Ik denk zelfs dat het zo ver gaat dat je als je iemand wijsmaakt dat hij zal sterven, hij dit ook werkelijk doet." (ep)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: