Zoeken
 


Wat is het ego en wat is zijn doel?

Laatste wijziging: maandag 11 mei 2009 om 16:40, 3860 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 11 mei 2009

Deze tekst is de eerste van de serie ‘van het ego naar het Zelf’. Deze serie bestaat uit vijf teksten die de komende maanden gepubliceerd zal worden op deze website. De teksten worden achteraf nog enigzins aangepast om u een zo duidelijk mogelijk beeld te geven. Hoewel hier vijf duidelijke fasen worden aangegeven hoef je dit niet te letterlijk te bekijken. Je kan bijvoorbeeld al inzichten over de liefde voor het Zelf ervaren en nog de werkwijze van het ego leren begrijpen. Toch zullen deze teksten je laten begrijpen waar vele mensen nu doorheen gaan.

Het egobewustzijn komt nu aan zijn einde. De mens dient daarom de gedachte aan dit onwerkelijke zelf los te laten en te worden wie hij echt is, in plaats van wie hij dacht te zijn. Dat is de enige manier om uit de strijd van de wereld te stappen en de stralende schoonheid van de innerlijke dimensie te betreden. Het is worden wie je in werkelijkheid bent, je ware Zelf, de Christus.

De vijf fases op een rij:

  1. Wat is het ego en wat is zijn doel
  2. Het ego vervult niet meer
  3. Sterven binnenin jezelf
  4. Liefde voor het Zelf
  5. Het Christusbewustzijn

Wat is het ego en wat is zijn doel?

Het ego is het ‘onechte’ zelf van de mens ofwel het zelf dat hij heeft aangenomen in onwetendheid over zijn ware Zelf. Met andere woorden identificeert de mens zich met iemand die hij zelf geschapen heeft binnenin zijn eigen bewustzijn. Het ego bestaat dus enkel binnenin het menselijke denken en bestaat uit gedachtevormen, geboren uit foutieve veronderstellingen van het leven. Omdat het ego niet uit de Waarheid ofwel het Licht komt, zou je kunnen zeggen dat het ego het duistere zelf van de mens is. Dit moet je niet als het slechte zelf zien, maar eerder als het onwetende Zelf die dingen doet in deze wereld die door andere ego’s als goed of slecht worden ervaren.

 De mens die dus nog onwetend is over wie hij in werkelijkheid is - het geestelijke Lichtzelf - identificeert zichzelf met zijn fysieke lichaam, zijn werk, zijn rol in de maatschappij, en vaak ervaringen uit het verleden. Zo bouwt hij een persoonlijkheid op waar hij sterk aan vasthoudt, maar omdat het is geboren uit ‘onwetendheid’ (het niet kennen van de Waarheid) voelt het een diepe leegte (duisternis) binnenin hemzelf. Deze leegte tracht het egobewustzijn steeds opnieuw op te vullen door middel van wereldse dingen en ervaringen. Het zoekt steeds opnieuw bevestiging van zijn bestaan, zoals graag gezien willen worden, of rijk en beroemd willen zijn. Als hij dan zijn doel bereikt heeft zal hij even ‘gelukkig’ zijn en dan weer terugvallen op het steeds moeten voeden van het ego. Het is een eindeloze strijd binnenin het menselijke bewustzijn dat de mens uitgeput maakt waardoor hij allerlei spanningen tot zelfs ziekte opbouwt in het bewustzijn. De persoonlijkheid zal zich dan slachtoffer voelen en op deze manier weer aandacht willen trekken door zich als slachtoffer te profileren. Deze strijd is gebaseerd op angst. Angst is het gevolg van het niet kennen van de Waarheid. Je zou kunnen zeggen dat angst, duisternis en onwetendheid één zijn.

 Leven vanuit het ego

800px-santabarbara-sunset

Omdat de mens zich identificeert met het ego komen er allerlei ervaring op zijn weg die hij soms moeilijk het hoofd kan bieden. Zo worden er emoties geboren zoals woede, schuld en zelfs haat die zich in het bewustzijn nestelen. Deze sterke emoties zullen niet steeds op de voorgrond zichtbaar zijn, maar slechts nu en dan komen boven drijven als ze daar de gelegenheid toe hebben. Het egobewustzijn zal uiteindelijk zoeken om deze emoties te helen om zo te kunnen blijven controleren binnenin het bewustzijn. Het werelds denken, dat is voortgekomen uit het ego is net de oorzaak van deze spanningen en dus kan je onmogelijk je emoties genezen zonder het ego ook los te laten. Je hoeft jezelf (of wie je dacht te zijn) dus niet te genezen. Je moet worden wie je in werkelijkheid bent, om zo vrij te zijn van allerlei spanningen in je bewustzijn die zich weerspiegelen in je lichaam. Het is de Christus in u die u zal verlossen van alle spanningen die zijn geboren uit de verkeerde benaderingen van het leven. Deze spanningen zijn slechts geboren uit menselijke veronderstellingen over het leven en zullen dus volledig verdwijnen als de mens in staat is het leven te zien zoals het altijd al geweest is: Volmaakt.

 Kenmerken van het ego:

  • willen controleren: omdat het ego in het geloof van een uiterlijke wereld leeft heeft hij de innerlijke drang om ‘het uiterlijke’ te willen controleren om zo zijn innerlijke angst te onderdrukken.

  • macht willen hebben: het ego wil over iets dat buiten hem lijkt te staan macht hebben omdat het zijn wil wil opleggen naar de andere toe. Dit leidt uiteraard tot confrontatie omdat alle ego’s deze neiging hebben. Je geeft het misschien niet graag toe, maar let er maar eens op hoe vaak jij zelf iets naar je hand wil zetten in plaats van het gewoon te laten zijn hoe het is.

  • belangrijk zijn, veel geld hebben, beroemd willen zijn: met deze dingen tracht het ego zijn leegte binnenin op te vullen om zich zo verzadigd te voelen. Deze drang komt voort uit een sterke hunkering naar Liefde (verzadiging vanuit de Bron) die hij zoekt in deze dingen. Er is niets mis met geld hebben, zolang je jouw geluk hier niet in zoekt. Let er maar eens op dat de meest beroemde en rijke mensen zeggen dat ze hier niet in vonden wat ze dachten te vinden.

  • steeds dezelfde patronen volgen: wie vanuit het ego leeft zal steeds op dezelfde manier reageren op uiterlijke situaties

  • eenzaamheid: dit is één van de pijnlijkste gevoelens die er bestaan. Het gevoel is gebaseerd op het geloof van afgescheidenheid dat bij het ego hoort.

  • jezelf willen bewijzen naar ‘de ander’ toe: het ego voelt veel leegheid en daarom probeert hij deze op allerhande manieren op te vullen, onder andere door zichzelf te bewijzen naar de ander toe om zo ‘op een goed blaadje’ te komen

  • de schuld van zich afschuiven: schuld hoort volledig bij het ego, maar het ego ervaart dit niet graag. Meteen zal er bij het gevoel ’schuld’ een innerlijke impuls komen en het op de ander afschuiven. Let hier maar eens op als er iets gebeurt dat in de wereld als ‘verkeerd’ wordt ervaren.

  • het grootste of meeste willen hebben: dit is één van de belangrijkste kenmerken van het ego. Wie de wijsheid van het Zelf kent weet dat alles in Waarheid binnenin het Zelf (God) is. Hij begrijpt dat de ander onmogelijk meer kan hebben dan zichzelf omdat ze beide de uitdrukking zijn van het ene Zelf.

  • kwaadspreken over ‘de ander’: als mensen kwaadspreken over anderen zit hier vaak een diepe eenzaamheid en angst achter verscholen. Hierdoor aangedreven kunnen mensen erg ver gaan. Wees daarom vergevingsgezind naar hen, eens je hun angst kunt herkennen zal je begrijpen waarom ze dit doen. Kwaadspreken is natuurlijk niet eigen aan de volmaakte Schepping, en is daarom gebaseerd op de duisternis. Laat je niet in met kwaadspreken. Alles dat van jou uitgaat zal onder de ene of de andere uiterlijke ervaring weer naar jou toekomen. Laat het zijn voor wat het is, en ga verder. Enkel zo kom je ‘het snelst’ bij God.

  • in een discussie gelijk willen hebben: let hier maar eens op dat het vaak niet meer over het onderwerp zelf gaat, maar over het feit wie er nu gelijk heeft (of ze nu echt gelijk hebben of niet) Er onstaat een soort strijd waar het ego erg van geniet, maar die de vitale energie van de mens uitput.

 Je begrijpt dat deze kenmerken volledig wegvallen als de mens zich bewust is van de wijsheid van het Zelf en hiermee in harmonie leeft. Dan ben je zo verzadigt van Liefde dat je iedereen onvoorwaardelijk het mooiste toewenst. Jaloezie en hebzucht worden hoofdzondes genoemd omdat het is gebaseerd op het niet begrijpen van het Leven. Het is niet slecht, maar gewoon niet in harmonie met de Waarheid.

 Het ontwaken:

In het grote ontwaken dat momenteel op aarde plaats vindt beginnen vele mensen zich te herinneren wie ze echt zijn zodat ze zich niet langer identificeren met het ego. Bedenk dat wie jij nu bent (of beter gezegd wie jij denkt te zijn) sterven zal binnenin jezelf. Je zal niet minder jezelf worden, integendeel. Je zal net worden wie je echt bent. Dit noemt men dan ontwaken. Het ego bestaat dus enkel omdat de mens dit zelf geschapen heeft uit onwetendheid over zijn ware Zelf (God) die hij nergens anders zal vinden dan binnenin hemzelf.

Veel wijsheid komt momenteel naar de Aarde om de mens ertoe te brengen zich niet langer te identificeren met het ego. Het is wanneer jij ziet wie je echt bent, dat jou zal toelaten je niet langer te hoeven identificeren met je ego. Daarom dient de mens de Wijsheid van het Zelf te begrijpen.



Bron: innerteaching

Voeg toe aan: