Zoeken
 


EU erkent belang van Fair Trade

Laatste wijziging: vrijdag 8 mei 2009 om 12:02, 1933 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 8 mei 2009

 

Morgen is het World Fair Trade Day en vragen producenten, importeurs, retailers en consumenten in de hele wereld aandacht voor fairtrade. Deze week heeft ook de Europese Commissie in een statement verklaart dat Fair Trade producten een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van voedingsketens in de Derde Wereld.

Volgens de Britse EU handelscommissaris Catherine Ashton heeft het concept zich bewezen blijkens de alsmaar stijgende interesse van consumenten. Producenten in ontwikkelingslanden krijgen door fairtrade toegang tot de wereldmarkt. Door spullen te maken en deze te verkopen, zorgen ze voor hun eigen inkomen. Dat is een duurzame oplossing voor armoedebestrijding. Ook is fairtrade altijd handel met niet alleen respect voor mens, maar ook voor milieu. Fairtrade producenten krijgen een rechtvaardige prijs voor hun product en zij kiezen hun materialen en productiewijze met aandacht voor het milieu. Verder hebben producenten door fairtrade een gegarandeerde afname van hun producten. Daardoor kunnen zij investeren in de toekomst: in hun bedrijf, in hun leefomgeving, maar ook in het milieu.

Het is volgens Ashton wel van belang dat consumenten, bedrijven en overheden goede keuzes kunnen maken. Hiervoor moeten volgense de EU handelscommissaris criteria en standaarden van de Fair Trade organisatie wel blijvend worden aangescherpt en verduidelijkt.



Bron: happynews

Voeg toe aan: