Zoeken
 


Bacteriën leven al miljoen jaar zonder lucht onder Zuidpool

Laatste wijziging: vrijdag 17 april 2009 om 11:31, 2070 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 17 april 2009
 

Een kolonie bacteriën overleeft al meer dan een miljoen jaar zonder licht of lucht onder het ijs van de Zuidpool. Ze zijn mogelijk onder het ijs verstrikt geraakt toen de zee waarin zij leefden langzaam bevroor. De ontdekking doet ook vermoeden dat leven mogelijk is op andere koude planeten.

Rode kleur
De onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het tijdschrift 'Science', vermoeden dat de bacteriën konden overleven dankzij rottende organismen en dieren die de kou niet overleefden. Ze ontdekten de bacteriën in een roodgekleurde waterval op Antarctica. De kleur wordt veroorzaakt door de bacteriën die hun voedsel omzetten in ijzer.

Andere planeten
De bacteriën vertonen gelijkenissen met huidige bacteriën, maar er zijn ook verschillen omdat ze zo lang in een geïsoleerde omgeving geleefd hebben. De onderzoekers waren verrast omdat de bacteriën zonder zuurstof of licht konden overleven. Het kan ons veel leren over hoe leven op andere planeten in moeilijke omstandigheden toch mogelijk kan zijn. (gb)



Bron: hn.be

Voeg toe aan: