Zoeken
 


Bandleden zitten letterlijk op dezelfde golflengte

Laatste wijziging: dinsdag 17 maart 2009 om 21:49, 2185 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 17 maart 2009

 

 

De hersenen van muzikanten die samenspelen, zitten ook letterlijk op dezelfde golflengte. Dat bleek uit elektro-encefalogrammen van de hersenen. Bij gitaristen die samen musiceren zijn die bijna identiek. Dat blijkt uit een Duits-Oostenrijkse studie die vandaag verschenen is.

"Volgens onze resultaten worden de gecoördineerde intermenselijke acties voorafgegaan en begeleid door een identieke elektrische hersenactiviteit", aldus Ulman Lindenberger van het Max Planck Instituut, een van de auteurs van de studie die gepubliceerd werd door het tijdschrift BMC Neuroscience.

8 paar gitaristen
Tot nu toe werden dergelijke studies slechts uitgevoerd op individuen. De nieuwe studie werd uitgevoerd met de medewerking van acht paar jazzgitaristen die tot zestig keer dezelfde melodie speelden.

De elektrische hersengolven waren niet alleen identiek terwijl ze speelden, maar ook toen ze naar de metronoom luisterden vooraleer ze begonnen te spelen, zo blijkt uit de studie. (belga/edp)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: