Zoeken
 


Stichting tegen Kanker waarschuwt voor gevaren gsm

Laatste wijziging: zondag 30 november 2008 om 23:12, 2362 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 30 november 2008

De Stichting tegen Kanker heeft op zijn website een bericht geplaatst om mensen te wijzen op het gevaar van de gsm. Het is de eerste keer dat de organisatie openlijk communiceert over het gevaar van de mobiele telefoon.

De Stichting tegen Kanker heeft een lijst met adviezen klaar om de gsm op een zo veilig mogelijke manier te gebruiken. Zo wordt kinderen onder de twaalf jaar afgeraden om te bellen met een gsm omdat het effect op hersenen die nog niet volgroeid zijn onvoldoende gekend is. Ook het gebruik van het toestel als wekker, waardoor het 's nachts dicht in de buurt van het hoofd zou liggen, is volgens de Stichting geen goed idee.

Datzelfde geldt ook voor bellen in de wagen of op het openbaar vervoer. "Verplaatst u zich snel bijvoorbeeld in de wagen, maar ook in de trein, dan moet uw gsm veel harder "werken" om het contact met de antennes te bewaren en is de straling ook groter", aldus de Stichting, die verder nog vraagt aan mensen met een pacemaker om het toestel niet in het borstzakje te bewaren en iedereen oproept om alle gebruik van mobiele telefonie zoveel mogelijk te vermijden.

De waarschuwing van de Stichting komt enkele weken naar een gelijkaardig bericht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Die laat momenteel een studie uitvoeren naar de effecten van langdurig gsm-gebruik. Hoewel die studie pas in februari afgerond zal worden, vond de WGO de tussentijdse resultaten alarmerend genoeg om nu al een waarschuwing de wereld in te sturen. Uit het onderzoek zou immers blijken dat er een verband is tussen het ontstaan van agressieve hersentumoren en het intensief gebruik van de gsm.

"De eerste resultaten zijn onrustwekkend. Reden dus om voorzorgsmaatregelen te nemen", meent de Stichting. (Kim Herbots)

Zie ook:

Electromagnetische straling
Gerenommeerd Engels bioloog waarschuwt opnieuw voor Wifi en EM velden
Frankrijk waarschuwt voor GSM-straling bij kinderen
Belgie waarschuwt wel tegen gsm-straling



Bron: demorgen

Voeg toe aan: