Zoeken
 


Ziekenhuis naar de beurs (colomn)

Laatste wijziging: maandag 17 november 2008 om 19:48, 1682 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 17 november 2008

Afgelopen vrijdagavond organiseerden we een actiebijeenkomst in het ziekenhuis in Lelystad. De opkomst was groot, de bewoners in Flevoland vechten terecht voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad en Emmeloord.

Het is schokkend te zien wat daar allemaal is misgegaan. Hoe financiële en PR-belangen boven patiëntenbelangen gaan. Een vernietigend rapport over het luchtverversingssysteem van de operatiekamers werd door de voormalige directeur weggemoffeld. Waarom? Omdat er al grote financiële problemen waren en het hem niet uitkwam voor zijn public relations en de plannetjes die hij had. Hierdoor zijn voor patiënten onverantwoorde risico genomen.

Het ziekenhuis in Emmeloord fuseerde jaren geleden met het ziekenhuis in Lelystad, omdat dat op dat moment financieel aantrekkelijker was. Na de fusie werd het echter steeds verder ontmanteld. Het blijkt desastreus voor de zorg voor de bewoners van de Noordoostpolder. En nu zijn er vergevorderde plannen, de spade zou al de grond in gaan, voor een spiksplinternieuwe polikliniek in Emmeloord, maar dan behorend tot het ziekenhuis in Sneek. Er is toch al een - weliswaar uitgekleed - ziekenhuis in Emmeloord, dat financiële problemen heeft? Wat is hier het doel van? Wil men dat ziekenhuis definitief de nek omdraaien door het weg te concurreren? Zodat alles wat er nu nog meer is dan polikliniek om zeep wordt geholpen? Wat voor spelletjes worden hier gespeeld?

Oh ja, en in Lelystad zijn er plannen van zorgverzekeraar Achmea voor een nieuw dialysecentrum. Waarom? Dat kan toch ook in het ziekenhuis? Waarom wordt daar geen samenwerking mee gezocht?
Omdat het helemaal niet de bedoeling is dat er samengewerkt wordt in de zorg. Er moet meer marktwerking komen, men moet elkaar beconcurreren. Tsja en dan zie je dus helaas dat niet de lange termijn, de belangen van de patient en goede zorg voor op staan.

Hoe nu verder? Stoppen met de concurrentie en gaan voor samenwerking zou je zeggen. Maar nee hoor, nog meer markt wordt door sommigen als de oplossing gezien. Het is een serieuze mogelijkheid dat de IJsselmeerziekenhuizen in de uitverkoop gaan. Dat ze in handen komen van private marktpartijen, die als het aan de meerderheid in de politiek ligt, over een paar jaar winst mogen gaan maken. Winst die niet naar de zorg gaat, maar naar bijvoorbeeld aandeelhouders. Oh ja, en dan worden er uiteraard ook fikse bonussen uitgekeerd aan topbestuurders die snel veel winst maken. Waar kennen we dat van?

Colomn: Agnes Kant (SP)Bron: SP

Voeg toe aan: