Zoeken
 


Britse wetenschappers veroordelen het gebruik van kinderen in GM voedselproeven als onaanvaardbaar

Laatste wijziging: donderdag 19 februari 2009 om 21:58, 1660 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 19 februari 2009


Kinderen zijn gebruikt als “laboratorium ratten” in GM rijst proeven die werden uitgevoerd in strijd met de ethische regels die werden opgesteld in reactie op de medische misdaden van nazi-Duitsland, is geclaimd.

Jongeren in de leeftijd van 6-10 werden gevoed met zogenaamde Golden Rice, die gemodificeerd is om verhoogde niveaus van bèta-caroteen of vitamine A te bevatten.

De rijst is ontwikkeld ter bestrijding van Vitamine A deficiëntie dat gekoppeld is aan de schade aan de ogen, slechte ontwikkeling van de hersenen en het falen van het immuunsysteem. Echter een hoge consumptie kan ook schadelijke toxische effecten en geboorteafwijkingen veroorzaken.

Critici zijn woedend dat de genetisch gemodificeerde rijst niet via diervoeder proeven is gedaan om te waarborgen dat het veilig is voordat aan kinderen wordt gegeven.

Het besluit om kinderen te gebruiken is veroordeeld als “volstrekt onaanvaardbaar” door een groep van 22 wetenschappers, alle GM critici, uit Groot-Brittannië en in de hele wereld.

Zij beweren dat het indicatief is voor initiatieven van de biotech lobby, geleid door de Verenigde Staten en biotech bedrijven, om genetisch gemodificeerd voedsel in de monden van de wereld te dwingen zonder een juiste beoordeling.

Het project werd gefinancierd en uitgevoerd door het Amerikaanse National Institutes of Health en had betrekking op kinderen in China en Amerika.

De wetenschappers hebben een open brief geschreven aan het team achter de experimenten, waarin de manier waarop ze werden uitgevoerd werd veroordeeld.

Het stelt: “We schrijven om uiting te geven aan onze onaangename verrassing en ondubbelzinnige openlijke veroordeling van de experimenten die worden uitgevoerd door uw collega’s waarbij het voeden van genetisch gemodificeerde Golden Rice aan menselijke proefpersonen betrokken is”.

De brief zegt dat er sprake is van “hopeloos ontoereikend preklinische evaluatie” van de rijst.

De wetenschappers beargumenteren dat er een grote hoeveelheid bewijsmateriaal is waaruit blijkt dat genetisch gemodificeerde voedsel productie genmutaties kan uitlokken dat kan resulteren in schadelijke gezondheid effecten als dieren met GM voedselproducten worden gevoed”.

De brief voegt toe: “Onze grootste zorg is dat deze rijst, die is ontworpen voor een overproductie van bèta-caroteen, nog nooit is getest op dieren”.Bron: ditkannietwaarzijn

Voeg toe aan: