Zoeken
 


Spiritualiteit in het dagelijks leven

Laatste wijziging: dinsdag 17 februari 2009 om 23:07, 2579 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 17 februari 2009

 

We leven ons leven in sneltreinvaart. We hebben overvolle agenda's, drukke sociale levens, drukke banen, veeleisende partners en kinderen. We bezitten meer dan ooit, vullen onze magen met meer voedsel dan ooit, zijn er op gebrand zo gezond mogelijk te leven, maar desondanks voelen velen van ons een leegte. Een leegte die we maar niet vullen kunnen.

Vroeger...

"Vroeger was alles anders", is een veel gebruikte uitdrukking. Dat is ook zo. Vroeger werd de mens minder oud, moesten we moeite doen om onze maag te vullen, hadden we weinig bezittingen, waren er meer ziektes, moesten we harder werken. Nu vullen we ons boodschappenwagentje in de supermarkt, werken we hooguit 40 uur per week, kunnen we terecht bij artsen en specialisten en hebben we veel bezittingen en de nodige luxe. Toch lijken we ongelukkiger dan ooit.

Velen onder ons voelen een leegte die niet op te vullen lijkt te zijn. We hebben alles, maar voelen niks. We hollen mee met de maatschappij, zonder stil te staan bij de behoeften van het individu. En dan gaan we op zoek. Op zoek naar iets dat die leegte kan vullen. We zijn massaal op zoek naar het hogere.

Het hogere

Of we het nu God, Allah, Boeddha, Krishna of wicca noemen: we zijn allemaal op zoek naar een hogere macht, een spirituele gids, die onze levensvragen kan beantwoorden. We vragen ons af: "Waarom zijn wij hier? Wat is ons doel op aarde?" Zelf weten wij dit vaak niet, maar onze spirituele gids heeft het antwoord.

Op dit moment worden we overstelpt met een aanbod van cursussen, lezingen en workshops, allemaal gericht op het spirituele. We worden doodgegooid met termen als mindfulness, wellbeing, nieuwetijdskinderen en hoogsensitiviteit. Iedereen kan zich spiritueel ontwikkelen. Spiritualiteit is een rage. Maar pas op voor 'wannabees'.

Echte spiritualiteit

Sommige mensen zijn van nature erg spiritueel. Andere halen hun kennis louter uit boekjes. Mensen die van nature spiritueel zijn hebben vaak een gave. Zij zijn bijvoorbeeld in staat mensen in balans te brengen. Of zij zijn in staat aura's te lezen. De wannabees lepelen hun kennis op aan de hand van boeken. Zij kunnen wel veel leren, maar zullen nooit de spiritualiteit bereiken die echte spirituele mensen hebben.

Echte spiritualiteit komt van binnenuit. Je bent je bewust van een groter geheel, je bent je bewust van de vergankelijkheid van aardse zaken, je bent je er van bewust dat er veel meer is tussen hemel en aarde dan wij kunnen bevatten. Je leeft in harmonie met de aarde, je leeft met rust in je hart, maar tegelijkertijd met passie en plezier. Omdat je je bewust bent van de vergankelijkheid van aardse zaken, wordt het leven opeens zoveel makkelijker te dragen. Het leven is geen last meer, maar een speeltuin, waarin je kan leren en ontwikkelen.

Spiritualiteit kan zich op ontelbare manieren uiten. Zodra je lekker in je vel zit en je lichaam goed aanvoeld, zal de wereld er anders uit komen te zien. Plotseling ben je in staat van kleine dingen te genieten. Plotseling zijn materiele zaken niet meer prioriteit voor je. Plotseling krijg je oog voor details en zie je andere mensen in een ander licht.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aura's gaat waarnemen, of dat je in staat bent mensen te harmoniseren. Het kan zijn dat je met je handen pijn kan bestrijden of dat je boodschappen door krijgt.

Spiritualiteit in het nu

Veel mensen zoeken spiritualiteit. Daar is niets mis mee. Probeer eerst voor jezelf helder te krijgen waar je precies naar op zoek bent. Vaak wil je die leegte opvullen, of ben je op zoek naar de zin van je bestaan. Lees wat boeken, surf wat rond op internet, zodat je weet wat de spirituele wereld zoal te bieden heeft. En pas op voor de wannabees. Zoek een goede spiritueel coach. De spirituele kennis die je dan opdoet kan je goed gebruiken in het dagelijks leven. Op je werk, in je gezin: overal kan je spiritualiteit toepassen. Het zal het leven een klein beetje draaglijker maken.



Bron: kate.infoteur

Voeg toe aan: