Zoeken
 


Voorgevoel kan echte herinnering zijn

Laatste wijziging: dinsdag 10 februari 2009 om 12:12, 2192 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 10 februari 2009


EVANSTON - Soms wéét je iets, zonder dat je dat bewust ooit hebt geleerd. Psychologen aan de Nortwestern University hebben ontdekt dat je dingen kunt herinneren, zonder dat je weet dat je het onthouden hebt.

Sommige vrouwen noemen het hun 'vrouwelijke instinct', andere mensen noemen het een zesde zintuig of een onderbuikgevoel.

Maar volgens de studie die in het tijdschrift Nature Neuroscience verschijnt, kan het mogelijk een herinnering zijn op een onbewust niveau.

Kleurentest

Om dat te bewijzen lieten de onderzoekers vrijwilligers een serie kleuren zien. Daar moesten de proefpersonen aandachtig naar kijken.

Vervolgens kregen ze nog een kleurenreeks te zien, maar moesten ze tegelijkertijd een cijfertaak doen. Ze kregen dus amper tijd om zich bezig te houden met de kleuren die ze zagen.

Onthouden

Toch blijkt achteraf dat de proefpersonen veel hebben onthouden van de kleuren in de tweede reeks. Wanneer ze zeiden dat hun antwoord een complete gok was, hadden ze het zelfs vaker goed, dan wanneer ze zeiden dat ze de kleuren nog goed herinnerden.

De psychologen vinden dat mensen niet alleen moeten vertrouwen op hun bewust geheugen, maar ook meer zouden moeten letten op hun voorgevoelens. Zo zou je kunnen ontdekken dat je veel meer weet dan je denkt.



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: