Uitgestorven steenbok tot leven gewekt

Laatste wijziging: maandag 2 februari om 20:37, 3058 keer bekeken
 
Groningen, maandag 2 februari 2009


AMSTERDAM - Wetenschappers hebben voor het eerst een uitgestorven diersoort gekloond: de Pyrenese steenbok. De kloon overleed echter binnen korte tijd weer.

De Spaanse onderzoekers van het Centrum voor Voedsel en Agrarisch Onderzoek in Zaragoza slaagden erin om DNA van de Pyrenese steenbok in een lege eicelkern van een geit te plaatsen.

Het embryo groeide daarna succesvol in de baarmoeder van een vrouwtjesgeit, zodat er uiteindelijk een Pyrenese steenbok werd geboren. Dat meldt de Britse krant Daily Telegraph

Longen

De terugkeer van de diersoort was echter van korte duur. Het jong stierf al snel door een defect aan de longen, een probleem dat vaker optreedt bij gekloonde dieren.

De Pyrenese steenbok staat sinds 2000 op de lijst van uitgestorven diersoorten. In dat jaar overleed het laatste exemplaar in het noorden van Spanje.

Huidmonsters

De onderzoekers hebben verschillende huidmonsters van het dier geconserveerd. Met het DNA uit dat materiaal proberen ze al jaren om de Pyrenese steenbok weer tot leven te wekken door een kloon te produceren. Maar het kloonproces is nog erg inefficiënt.

In totaal hebben de wetenschappers met behulp van eicellen van geiten al 349 kunstmatige embryo's met DNA van het uitgestorven dier gecreëerd.

Daarvan waren er 57 vruchtbaar genoeg om te implanteren bij surrogaatmoeders. Zeven van die geiten werden daadwerkelijk zwanger. En slechts één van de dieren zette uiteindelijk een Pyrenese steenbok op de wereld.

Identiek

Ondanks de vroege dood van het jong zijn de wetenschappers positief over het recente resultaat van hun project. Nog nooit eerder werd een uitgestorven diersoort succesvol gekloond.

"Het jong was precies identiek aan de Pyrenese steenbok", aldus hoofdonderzoeker José Folch. "Dit is de enige manier om te voorkomen dat deze soort voor altijd verdwijnt."



Bron: nu.nl