Invoering basisinkomen levert 100.000 euro per schuldgezin op

Laatste wijziging: woensdag 22 oktober om 08:58, 3615 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 22 oktober 2014

UTRECHT – Volgens het NIBUD kost het de samenleving 100.000 euro per huishouden dat ernstige financiële problemen heeft. Dat geld gaat naar verloren afschrijvingen, hulpverlening, verzuim- en ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen. Bovendien voelen huishoudens met schulden zich buitengesloten uit de maatschappij en leiden de geldproblemen tot spanningen binnen gezin en samenleving.

Minstens 15% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met ernstige betalingsachterstanden. Dit zijn ruim 1,1 miljoen Nederlanders en het Nibud verwacht dat dit aantal de komende jaren zal stijgen.

Het Nibud ziet als oorzaken van de schuldenlasten onder andere te gemakkelijk kunnen rood staan, credit card betalingen en vindt dat de samenleving schulden in de hand werkt.

Een andere niet door het NIBUD genoemde oorzaak is die van de minimale uitkeringen bij werkloosheid, die veel burgers aan de bedelstaf brengen en natuurlijk de voornaamste oorzaak van de schuldenberg is. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens.

Invoering van een basisinkomen, dat onvoorwaardelijk is en gekoppeld aan de hoogte van de huren, kan al deze problemen voorkomen en daarmee per probleemhuishouding 100.000 euro opbrengen. Er wordt door tegenstanders van het basisinkomen vaak aangedragen dat het onbetaalbaar zou zijn, eenvoudigheidshalve worden deze opbrengsten vergeten. Daarnaast brengt het basisinkomen rust in ieders leven, in plaats van de voortdurende stress van niet meer kunnen rondkomen, opgejaagd door werkgevers die steeds minder werk hebben en hijgende hypotheekbanken die hun vorderingen opeisen.



Bron: delangemars.nl