Met gezond verstand de voedselverspilling te lijf

Laatste wijziging: woensdag 17 april om 12:14, 2884 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 17 april 2013

De oorzaken van voedselverspilling zijn eenvoudig. Producenten en consumenten kunnen er dus iets aan doen. Dat is tijd ook.

Jaarlijks wordt in Nederland 40 procent van al het geoogste, geslachte, gebakken, gefabriceerde, gepureerde en verpakte voedsel weggegooid. In plaats van in onze maag, komt het eten terecht in de afvalbak van de supermarkt of in de vuilnisbak thuis. De oorzaken van deze grootschalige voedselverspilling zijn allerminst complex en dus is het tijd dat we hier iets aan doen.

Anders dan vaak wordt gedacht, wordt het grootste deel van het voedsel niet weggegooid door de supermarkten, maar bij de consumenten thuis. Ze kopen ruim in en nemen de houdbaarheidsdatum (THT-datum) te letterlijk. Ook in de agrarische sector wordt veel weggegooid: producten die niet de juiste vorm of grootte hebben, komen in het beste geval in diervoer terecht of verdwijnen in de vergister. Het weggooien van zulke grote hoeveelheden voedsel is doodzonde. Daarmee zijn namelijk ook de grondstoffen, arbeid en energie die in het productieproces zijn gestopt, voor niks geweest.

Lees verder