Stel uw geld veilig voordat Europa het afpakt

Laatste wijziging: dinsdag 19 maart om 08:34, 4309 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 19 maart 2013

te beginnen ben ik niet contra Europa, hoewel ik ook niet voorop loop in de pro-demonstraties. Ik denk dat alles zijn voor- en nadelen heeft, maar wat de EU nu heeft bedacht kan echt niet! Nadat enkele lidstaten door de EU financiële hulp hebben gekregen om hun banken op orde te brengen en niet failliet te gaan, klopte ook Cyprus in Brussel aan voor geldelijke noodsteun. Er volgde druk beraad en men was er al snel uit, dat de EU deze relatief kleine economie niet zomaar kon laten vallen omdat het eiland te ver vervlochten zou zijn in de handelslijnen van andere lidstaten. Er zou een injectie gedaan moeten worden van een slordige 10 miljard euro, maar de Nederlandse minister Dijsselbloem, de voorzitter van de Eurogroep, haalde nog een extra verrassing uit zijn hoge hoed: Spaarders in Cyprus moeten meebetalen.

De ingeving komt voort uit het feit, dat er veel Russische spaarders hun geld hebben gestald op bankrekeningen in Cyprus. Omdat men bij de EU vermoedt dat het grootste gedeelte van dit kapitaal afkomstig is van niet geheel legale praktijken en het in Cyprus op een rekening is gezet om het op die manier wit te wassen, vindt de EU dat deze ‘boeven’ mee moeten betalen aan de redding van het EU-land. Hoewel het natuurlijk moeilijk of niet te achterhalen is of het vermoeden van de EU gegrond is, moeten nu niet alleen de Russische spaarders bloeden, maar ook alle andere inwoners van Cyprus, die het toch al niet zo breed hebben, mede door de Eurocrisis.

Diefstal

Minister Dijsselbloem heeft aan de Europese noodhulp de conditie verbonden dat de rekeninghouders in Cyprus een percentage van hun spaartegoeden moeten inleveren aan hun overheid om op die manier bij te dragen aan de redding van hun land. Het gaat hierbij niet zomaar over kleine bedragen. Als er meer dan € 100.000 op de rekening staat, wordt daarvan 9,9% afgepakt en tot € 100.000 wordt de rekeninghouder voor 6,75% bestolen.

Direct na dit Europese besluit, volgde er in Cyprus een run op de banken om te trachten te redden wat er nog te redden viel en zoveel mogelijk geld van de rekeningen te halen. Dit bleek echter tevergeefs, daar de pinautomaten al snel leeg waren, niet meer aangevuld werden en de mogelijkheid om te internet-bankieren was afgesloten. De overheid van Cyprus wordt nu door de EU gedwongen om de wet aan te passen, zodat aan de gestelde voorwaarde voldaan kan worden en het geld van de spaarders kan worden geïnd.

Domino

Natuurlijk zijn er veel kritische geluiden te horen over deze ongehoorde maatregel van de EU. Het is dan ook niet voor te stellen dat uw spaargeld op uw rekening bij uw Europese bank niet veilig zou zijn. Nu deze maatregel eenmaal is genomen, is de weg vrij gemaakt om dit vaker toe te passen en dat brengt me direct op de kortzichtige manier van denken van Dijsselbloem en zijn collega’s.

Wat zullen de gevolgen zijn als de burgers van andere noodlijdende Europese landen hun geld van hun spaarrekeningen halen? Dit zal een gigantisch domino-effect teweeg brengen. Geld wordt dan namelijk massaal uit de economie onttrokken en dat geld is nu net zo hard nodig om diezelfde economie weer op gang te brengen. Gevolg is, dat er nog meer noodsteun moet worden uitgedeeld aan Europese lidstaten en daarmee zijn we weer terug bij het begin van dit blog of het wel zo slim is om Cyprus op deze manier te redden…

Investeren

Blijkbaar is uw geld in een oude sok of onder een matras veiliger dan op de bank. In elk geval is het niet interessant genoeg om voor de schamele rente die banken betalen het risico te lopen, dat u uw geld kwijt raakt op een spaarrekening. Dan is een goede belegging wellicht nog de beste optie, maar omdat de beurzen ook nog steeds niet heel veel zekerheid bieden, is het raadzaam om andere opties te bekijken.

Wat denkt u bijvoorbeeld van de aanschaf van onroerend goed. Een investering in stenen is nooit verkeerd. Hoewel de waarde van onroerend goed kan schommelen, kunt u ondertussen rendement maken met verhuur of als u liever niet verhuurt, bent u in elk geval in staat om volop te genieten van uw vermogen zonder het risico te lopen, dat de overheid of de EU het van u steelt. Bovendien zijn de prijzen van Spaanse woningen nu wel erg aantrekkelijk. Door de waardedaling koopt u nu een vrijstaande villa voor een prijs waar u vóór de crisis een appartement voor kocht. Oftewel: meer huis voor uw geld en minder gevaar voor ‘graaiers’.



Bron: blog.nicla-casas.com