Keniaanse regering heeft een verbod ingesteld op de import van genetisch gemodificeerd voedsel. Er zijn nogal wat twijfels gerezen over de veiligheid van de consumptie van ggo’s.
De Keniaanse minister van Volksgezondheid Beth Mugo kondigde een verbod aan op alle voedingsproducten met genetisch aangepaste ingrediënten.
Het verbod treedt onmiddellijk in werking terwijl in de tussentijd wordt gewacht op de resultaten van een onderzoek naar de gezondheidseffecten van de levensmiddelen.
Beschermen
Gezondheidsfunctionarissen gaan zorgen dat al het genetisch gemodificeerde voedsel uit de verkoop wordt gehaald, aldus Mugo. “Mijn ministerie wenst te verduidelijken dat de beslissing is gebaseerd op oprechte zorgen dat er geen adequaat onderzoek is gedaan naar ggo’s en wetenschappelijk bewijs dat is aangeleverd om de veiligheid van deze voedingsproducten aan te tonen,” voegde ze toe.
“Wanneer er onzekerheid heerst over de veiligheid van voedingsproducten, moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen om de gezondheid van de mensen te beschermen,” benadrukte Mugo.
Een Franse studie die in september werd gepubliceerd linkte de consumptie van genetisch aangepast maïs aan de ontwikkeling van kanker bij ratten. Sinds de publicatie is er een verhit debat ontstaan over de betrouwbaarheid van de studie, die werd gedaan door onderzoekers van de Universiteit van Caen.
Openheid
Beleidshoofd van de Soil Association Peter Melchett zei dat het team gebruik heeft gemaakt van de methoden die worden voorgeschreven door toezichthouders.
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) komt voor het einde van dit jaar met een volledige beoordeling van de studie.
Onderzoeksorganisaties in de Europese Unie willen meer openheid over het testen van genetisch aangepaste gewassen om voor eens en voor altijd te kunnen vaststellen of het gebruik ervan schadelijk kan zijn voor zowel de natuur als de volksgezondheid.
Bron: niburu.eu