LEIDEN - Onderzoekers van de afdeling Toxicogenetica van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ontdekt hoe een bepaald eiwit het erfelijk materiaal beschermt tegen schade. Mogelijk zijn defecten aan dit eiwit, Fun30 genaamd, verantwoordelijk voor het ontstaan van kanker en nog onbegrepen syndromen.
"We hadden al wel het vermoeden dat het betrokken is bij de reparatie van DNA-schade," zegt dr. Haico van Attikum van het LUMC. "En dat zagen we inderdaad: als er een breuk in het DNA optreedt, gaat Fun30 er direct naar toe."
Op de plaats van de breuk zorgt het eiwit ervoor dat dubbelstrengs-DNA wordt omgezet in enkelstrengs-DNA. "Dat is belangrijk voor het herstel van DNA-breuken. Op het enkelstrengs-DNA kunnen hersteleiwitten namelijk goed binden", aldus Attikum.
Fun30 komt voor in bakkersgist. Zoogdieren hebben dit gen ook, maar wordt daar SMARCAD1 genoemd. SMARCAD1 blijkt een belangrijke rol te spelen bij de reparatie van DNA-breuken in de mens. In het vervolgonderzoek willen de wetenschappers kijken of mutaties van SMARCAD1 voorkomen bij de mens en of deze bijdragen aan tumorontwikkeling en nog onbegrepen syndromen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
© Nationale Zorggids / Martijn Keitz
Bron: nationalezorggids.nl