Het Duitse Constitutionele Hof heeft mogelijk nog maanden nodig om te onderzoeken of het Europese noodfonds ESM en het begrotingsverdrag niet in strijd zijn met de wet. Een snelle invoering van het ESM is hiermee van de baan.
Het Duitse Hof zegt zich niet te laten intimideren door waarschuwingen dat een vertraging van het ESM-verdrag rampzalige gevolgen zal hebben voor de eurozone.
Tijdens de zitting zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat de vertraging voor vertrouwensverlies van de financiële markten in de eurozone zou zorgen.
Volgens Vosskuhle is het reddingsmechanisme van de euro 'een complex geheel' dat goed uitgezocht moet worden.
Het Hof wil weten of het ESM en het begrotingsverdrag geen overschrijdingen betekenen voor de Duitse soevereiniteit.
Het Duitse parlement en Senaat gingen eerder wel al akkoord met het ESM. De Nederlandse Eerste- en Tweede Kamer deden hetzelfde.
Net als in Duitsland is er ook in Nederland kritiek op het noodfonds ESM. De ChristenUnie wil dat de Tweede Kamer opnieuw over het noodfonds stemt, omdat tijdens de laatste eurotop wijzigingen zijn doorgevoerd.
Ook PVV-leider Geert Wilders probeert het steunfonds op allerlei manieren tegen te houden. Volgens Wilders mag een demissionair kabinet geen beslissingen nemen over een belangrijk onderwerp als het ESM.
Los van het ESM spraken de ministers van Financiën van de eurolanden af dat Spanje eind juli 30 miljard euro zal krijgen om de bankensector te redden.
Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) riep daarop de Tweede Kamer terug van reces om over de steun te beslissen.
Zie ook: Karlsruhe, het hof dat de euro kan opblazen
Bron: elsevier.nl