Bemoeizuchtige EU zet democratie op haar kop

Laatste wijziging: woensdag 14 maart om 21:45, 4508 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 14 maart 2012

Het opdringerige Europarlement draait de democratische verhoudingen om met kritiek op Nederland. Europa moet beter worden weersproken.

De commotie in het Europees Parlement over het omstreden meldpunt van de PVV illustreert hoezeer de Europese Unie uit het lood is geslagen. Als het aan dat parlement ligt, kan een premier van een land niet zelf meer uitmaken hoe hij reageert en eigenlijk ook niet met wie hij regeert.

De opwinding herinnert aan de boycot door Europese politici van Oostenrijk, toen dat land in 2000 een coalitie kreeg met de rechtsradicale Jörg Haider.

Ook nu bemoeit Europa zich met binnenlandse aangelegenheden. Vanuit Straatsburg beveelt het Europees Parlement wat Nederland moet doen en laten. Niet het Straatsburgse parlement, maar dat in Den Haag gaat over Nederland.

Democratisch
De Nederlandse europarlementariërs laten het in meerderheid volledig afweten in de Europese arena. Ze moeten uitdragen dat het gevoel van het volk in Nederland snel doordringt in de politiek en zo heeft geleid tot de complexe gedoogconstructie.

Buitengewoon democratisch. Dit in tegenstelling tot de bemoeienis van een parlement dat democratische inbedding ontbeert.

VVD-europarlementariër Hans van Baalen mag zich wel wat harder opstellen jegens zijn fractiebaas, de grootste bemoeial van Europa: Guy Verhofstadt. De leider van de Europese liberalen oreert in Brussel en Straatsburg alsof er geen nationale parlementen meer zijn.

Politiek correcte liefde
De CDA’ers in Europa moeten niet meehuilen met de collega's, zoals europarlementariër Wim van de Camp en zijn collega Ria Oomen-Ruijten doen, maar uitdragen hoe het zit: dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is in Nederland.

En dat er wordt gedebatteerd over kwesties die elders nog steeds met de mantel van de politiek correcte liefde worden bedekt.

Zelfs van de PvdA’ers in Europa mag een constructieve bijdrage worden verwacht. Zijn het immers niet vooral PvdA-wethouders die aandacht vragen voor de gevolgen van het vrije verkeer voor hun steden? Geen PvdA-europarlementariër die zich daarover druk maakt. 

Reputatie
In plaats van de taboes ook op Europees niveau te bespreken, verkondigen de europarlementariërs liever onbewezen stellingen, zoals dat de reputatie van Nederland zou wankelen.

De gang van zaken rond Schengen is tekenend. Nederland houdt formeel als enige stand in zijn verzet tegen de toelating van Bulgarije en Roemenië tot Schengen. Maar hoe groot de informele steun is, bleek wel toen de Franse president Nicolas Sarkozy afgelopen week de paspoortvrije zone als geheel ter discussie stelde.

Dat is andere koek dan het wel of niet veroordelen van een simpele website. Sarkozy stelt een van de pilaren van het moderne Europa ter discussie. Maar tot meer actie dan wat geschreeuw van Verhofstadt heeft het nog niet geleid.

 



Bron: elsevier.nl