Rusland, India en Iran betalen niet langer in dollars

Laatste wijziging: woensdag 11 januari om 22:42, 3491 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 11 januari 2012

De Iraanse ambassadeur in Moskou Seyyed Reza Sajjadi heeft gezegd dat Iran en Rusland hun bilaterale handelstransacties voortaan niet langer in dollars betalen.

Sajjadi liet weten dat het voorstel voor de overstap op de Iraanse rial en de Russische roebel werd geopperd tijdens de elfde bijeenkomst van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) afgelopen juni.

Permanente SSO-leden zijn China, Rusland, Kazachstan, Kyrgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Iran, India, Mongolië en Pakistan hebben binnen de intergouvernementele organisatie een status als waarnemend lid.

Sajjadi wees bovendien op het Russische verzet tegen de sancties tegen Iran wegens het vermeende kernwapenprogramma van dat land. De Russen hebben duidelijk aangekondigd dat ze maatregelen tegen de Iraanse centrale bank en andere financiële instellingen niet zullen accepteren.

Hij omschreef de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran als 'illegaal en unilateraal' en benadrukte dat Rusland meerdere malen heeft opgeroepen tot een vreedzame oplossing van het probleem.

Op 31 december gaf de Amerikaanse president Barack Obama opdracht tot nieuwe economische sancties tegen de Iraanse centrale bank om zo buitenlandse bedrijven en banken die zaken doen met de Iraanse financiële instelling te straffen.

India

Als reactie op de maatregelen kondigde India aan Iraanse olie te gaan betalen in roepies in plaats van dollars. Een Indiase regeringsfunctionaris zei dat het inruilen van de dollar ten voordele van de eigen munt op 16 januari aanstaande wordt besproken in Teheran, zo meldt de Press Trust of India.

Het Iraanse staatsoliebedrijf NIOC zal een account openen bij Indiase banken voor de transactie in roepies en kan het geld gebruiken om goederen te importeren. Iran is de op één na grootste olieleverancier van India. Per maand betaalt het Zuid-Aziatische land $1 miljard voor 370.000 vaten Iraanse olie per dag.

Bron: Presstv.ir (1) en (2)

 



Bron: dutchamazingnewsblog