Occupy-protesten in Aziatische steden

Laatste wijziging: maandag 17 oktober om 19:49, 3020 keer bekeken
 
Groningen, maandag 17 oktober 2011

Afgelopen zaterdag werden er over de gehele wereld zogenoemde Occupy-protesten georganiseerd. De protestbeweging, die in New York haar oorsprong heeft, bereikte dit weekend ook Azië. In Tokyo, Taipei, Seoul, Hong Kong en Manila gingen mensen massaal de straat op.

De Occupy-protesten zijn bedoeld om tegen de inhaligheid van bankiers en het bedrijfsleven te protesteren. De demonstranten stellen hen verantwoordelijk voor het veroorzaken van de financiële crisis en voor het steeds groter wordende gat tussen rijk en arm. Politici, zo stellen de demonstranten, houden te weinig toezicht op de financiële sector.

In Hong Kong bracht de Occupy-beweging zaterdag rond de 500 mensen op straat. Die verzamelden zich in het financiële district van de stad. Uit solidariteit met de demonstranten in New York, waar het protest een maand geleden begon, en omdat Hong Kong een belangrijke spil is in de financiële wereld. Eén van de demonstranten noemde Hong Kong tegenover persbureau AFP een ‘financiële sleutel in Azië’. “Het is een basis voor veel financiële multinationals en een basis die veel kapitalisten en rijken bedient om welvaart te monopoliseren,” aldus de demonstrant.

In Tokyo gingen eveneens honderden demonstranten de straat op. In de Japanse hoofdstad verzamelden mensen zich echter niet alleen om tegen de inhaligheid van de financiële wereld te demonstreren, maar bij het passeren van het kantoor van energiebedrijf TEPCO werd ook direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om leuzen tegen het gebruik van nucleaire energie te roepen.

De Taiwanese hoofdstad Taipei telde zaterdag zo’n 300 Occupy-demonstranten. Die verzamelden zich in de omgeving van de wolkenkrabber Taipei 101, voor velen het symbool van de financiële macht in Taiwan. Tot ongeregeldheden leidde dat niet en veel demonstranten staakten hun protest toen een regenbui losbarstte.

In Seoul verzamelde zich een groep van ongeveer 200 ontevreden burgers. De demonstranten droegen borden met zich mee waarop teksten stonden als ‘Het kapitalisme voor één procent heeft gefaald’. Behalve demonstranten waren er in Seoul honderden leden van de oproerpolitie op straat. Die wisten te voorkomen dat de demonstratie zich verplaatste naar een groot plein in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

Ten slotte was er ook nog een kleine Occupy-demonstratie in Manila, de hoofdstad van De Filipijnen. De Filipijnse demonstranten – voornamelijk aanhangers van de linkse partij Bayan Muna – toonden zich solidair met de demonstranten op Wall Street, New York. Bij het kantoor van de Amerikaanse ambassade riepen ze op een einde te maken aan het Amerikaanse imperialisme en diens oorlogsagressie tegenover andere landen.



Bron: aziatischetijger.nl