Enorme crash kan binnen weken uitbreken

Laatste wijziging: maandag 29 augustus om 09:04, 4882 keer bekeken
 
Groningen, maandag 29 augustus 2011

Op de website van de Engelse krant The Telegraph kwam ik een alarmerend artikel tegen. De Credit Default Swaps op obligaties van grote Europese banken zijn namelijk gestegen tot een historisch hoog niveau. De premies voor de verzekeringen liggen inmiddels hoger dan tijdens de kredietcrisis die volgde na de val van Lehman Brothers. Een Credit Default Swap (CDS) is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij het kredietrisico van een derde partij wordt overgedragen.

In het geval dat de uitgever van de obligatie het geleende bedrag niet kan terugbetalen (default), zal de credit default swap dit verlies compenseren. Het is dus een verzekering die beleggers kan beschermen tegen een eventueel faillissement. De Credit Default Swaps op obligaties van onder andere BNP Paribas (Frankrijk), de Royal Bank of Schotland, de Deutsche Bank en Intesa Sanpaolo (Italië), stegen afgelopen week fors nadat de aandelenkoersen van de banken een duikvlucht namen.

In het artikel van The Telegraph komt een 'senior bank executive' uit Londen aan het woord: 'Het probleem is een tekort aan liquiditeit. Hierdoor komen banken in grote problemen. Het voelt precies hetzelfde als in 2008.' Een andere Europese bankier zegt tegen The Telgraph: 'Ik denk dat we een enorme crash tegemoet gaan in september en oktober. De grootste crash die we ooit hebben meegmaakt'.

Normaliter zouden bankiers zoiets niet zeggen. Die zien namelijk altijd wel een positieve ontwikkeling, want ze moeten de moed erin houden. Hun business is voornamelijk afhankelijk van stijgende koersen, maar we hebben te maken met één van de grootste, zo niet dé grootste schuldencrisis ooit. Wat in 2008 begon als een huizencrisis en een kredietcrisis is inmiddels getransformeerd tot een crisis van schulden, valuta en vertrouwen. Beleggers blijven voorzichtig zolang er geen werkende oplossingen worden doorgevoerd. En de prijzen van verzekeringen, zoals Credit Default Swaps, blijven stijgen in een neergaande markt.

Dit komt overigens ook door het feit dat een CDS niet alleen als verzekering wordt gebruikt door financiële instellingen, maar ook als speculatie middel. Wikipedia meldt ons: 'Credit default swaps kunnen worden gebruikt zonder dat men houder is van een obligatie ten laste van een debiteur wiens kredietrisico men wil verzekeren. In dit opzicht is het dus een een soort kansspelovereenkomst, waarbij er gegokt wordt op het al dan niet optreden van betalingsmoeilijkheden bij een bepaalde debiteur (in dit geval de Europese banken). Indien een marktpartij verwacht dat een bank in financiële moeilijkheden terecht zal komen, kan hij op basis daarvan een CDS ten laste van die onderneming kopen.' Er zijn dus partijen die flink geld verdienen aan het feit dat een bank in de problemen zit en het maakt het hierdoor alleen nog maar moeilijker om de problemen op te lossen.

Ook aan de andere kant in de wereld stijgen de Credit default swaps van banken. In Australië zijn de swaps van de grootste Australische banken in augustus met 50% gestegen. Het blijkt dus dat beleggers wereldwijd als de dood zijn voor de Europese schuldencrisis en de gezondheid van de Amerikaanse economie. De Credit default swap is een goede graadmeter om te zien hoe het ervoor staat met het vertrouwen, de economie en het banksysteem. Het is zeker de moeite waard om deze financiële indicator te blijven volgen. Lees ook: Credit default swaps head for worst month in Europe.

 
Koen Dil (@K_Dil)



Bron: biflatie.nl