Hoe je op twee plaatsen tegelijk kunt bestaan

Laatste wijziging: donderdag 21 juli om 10:06, 3717 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 21 juli 2011

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de kwantummechanica. Gedurende een experiment laat men een glazen bol op twee plaatsen tegelijk bestaan.

De bol bevat miljoenen atomen en wordt in superpositie geplaatst, wat wil zeggen dat de locatie niet vaststaat, aldus wetenschappers in Europa.

Natuurkundigen vragen zich sinds het experiment met Erwin Schrödinger’s kat af of grote objecten zich ook houden aan de wetten van de kwantummechanica.

De glazen bol is 40 nanometer in diameter en wordt geraakt met een laser terwijl de bol zich in een kleine holte bevindt. Hierdoor zou de bol van de ene zijde van de holte naar de andere moeten stuiteren. Omdat fotonen of lichtdeeltjes van nature een kwantum zijn, is de positie van de bol ook een kwantum. Dit dwingt de bol voorts in een superpositie.

Het experiment moet worden uitgevoerd in een vaccuüm en bij extreem lage termpaturen zodat de bol niet wordt verstoord door thermisch geluid of luchtmoleculen, aldus Oriol Romero-Isart van het Max Planck Instituut voor Kwantumoptica in het Duitse Garching.

De glazen bol wordt tijdens het experiment tegelijkertijd in twee duidelijk te onderscheiden posities geplaatst, zonder dat ze elkaar overlappen. De ruimte tussen de bollen is dus groter dan de omvang van het object.

Voorheen kon men al wel tot een paar honderd atomen in duidelijke superposities plaatsen, maar nu richt men zich op macroscopische objecten.

Door het gedrag van dergelijke grote objecten die de wetten van de kwantummechanica volgen te bestuderen kunnen onderzoekers erachter komen hoe de kwantumtheorie precies in elkaar steekt.

Bron: Newscientist.com



Bron: niburu.nl