Natuurlijk medicijn vernietigt exclusief kankercellen

Laatste wijziging: dinsdag 19 juli om 10:50, 9145 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 19 juli 2011

Kanker, de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland, kon tot nu toe alleen maar behandeld worden door te snijden, te vergiftigen of weg te branden. Tot nu toe. Een nieuw medicijn pakt kankercellen nu precies op de plek waar het het hardste aankomt. Het goede nieuws: bijna zonder bijwerkingen.

De zwakke plek van kanker

Kankercellen groeien en delen erg snel. Die groei betekent dat er veel zuurstof wordt gebruikt en dat er veel zuurstofradicalen (reactive oxygen species of ROS) ontstaan. Dat zijn incomplete moleculen, die, als ze niet snel worden weggevangen, de cel te gronde richten omdat ze letterlijk overal mee reageren. Cellen, ook kankercellen, gebruiker voor dit wegvangen speciale enzymen. Kankercellen springen nogal slordig met hun voedsel om en produceren veel meer zuurstofradicalen dan normale cellen. Gewoonlijk weten ze dit te ondervangen door extra veel beschermende enzymen te produceren. Nu is er een stof ontdekt die kankercellen precies op deze zwakke plek raakt.

Stof uit Indiase peper vergiftigt kankercellen
De stof, piperlongumine, is afkomstig van Piper longum L., een peperplant uit Zuid-India en Zuid-Oost-Azië die veel in de lokale geneeskunde wordt gebruikt. Piperlongumine laat kankercellen stikken in hun eigen afval door deze enzymen bijna helemaal te blokkeren. Voor de rustig voortkabbelende normale lichaamscellen is dat niet zo erg, het beetje enzymactiviteit dat overblijft is voldoende om ze in leven te houden. Voor kankercellen is het echter dodelijk. Het gevolg is dat alleen de kankercellen worden aangepakt terwijl er geen schade optreedt in normale lichaamscellen.

Effectiever dan chemotherapie met taxol
In muizen bleek piperlongumine veel effectiever dan het veelgebruikte paclitaxel (taxol), dat uit taxusbomen wordt gewonnen. Zowel uitzaaiingen als goedaardige gezwellen moesten er aan geloven. Onderzoekers manen tot voorzichtigheid, maar dit natuurlijke middel zou wel eens de mensonterende chemotherapie bij veel snel uitzaaiende kankersoorten kunnen vervangen.  Aan de andere kant: Nature is een algemeen-wetenschappelijk toptijdschrift dat alleen zeer hoogwaardig onderzoek publiceert. Er is alle reden voor dit onderzoek zeer serieus te nemen. Dit medicijn zou (als het in mensen vergelijkbaar effectief werkt als in muizen) wel eens een einde kunnen maken aan heel veel menselijk leed. Zonder patenten deze keer, want deze plant wordt al eeuwen lang gebruikt.

Bron
Raj L et al. Selective killing of cancer cells with a small molecule targeting stress response to ROS. Nature (2011)

 



Bron: visionair.nl