Onkruid als medicinale groente

Laatste wijziging: maandag 18 juli om 09:59, 5170 keer bekeken
 
Groningen, maandag 18 juli 2011

Brandnetels, weegbree en paardenbloemblad worden alledrie gebruikt in de kruidengeneeskunde maar zijn ook alledrie groentes. Wat we vaak als onkruid betitelen is in feite erg gezonde groente met allerlei medicinale eigenschappen.

Ruim 100 jaar terug lagen er overal paardenbloembladeren op de markt, ook wel bekend onder de naam groene molsla. Dit paardenbloemblad is net als de brandnetel een delicatesse.

Brandnetels kun je makkelijk zelf plukken. Heel voorzichtig of met een handschoen. De branderigheid die op je huid kan komen proef je niet in het eten van een soep noch in het drinken van brandnetelthee. Wanneer je toch geprikt wordt gebruik dan de weegbree, die vaak in de buurt van brandnetel staat.

Weegbree wordt veel gebruikt in thee en de jonge blaadjes zijn te eten als spinazie. Heerlijke groentes die erg gezond zijn groeien gewoon om je huis, in het park, bos, op rustige plekjes in de natuur. Handig om te weten als er eventueel een voedselcrisis komt! Maar het is sowieso het proberen waard omdat het lekker en gezond is en onbespoten, dus ekologisch. Kijk wel uit waar je plukt; niet langs de weg en niet aan de rand van een weiland waar bespoten wordt! Ergens midden in de natuur dus of: in je achtertuin.

De paardenbloem als groente

De paardenbloem herkent vrijwel iedereen. Slechts weinigen weten dat de bladeren tot geneesmiddel dienen of zelfs als voedsel kan worden bereid. De plant werd tot enkele decennia terug veel gegeten. Er wordt ook thee van gemaakt. In ons moderne tijdperk zijn we helemaal gewend aan het boodschappen doen. Toch is het nog steeds mogelijk om veel nuttige lekkernijen zelf te plukken in de natuur.

Lees verder

De brandnetel als groente

De brandnetel kennen we als een plant waar je van af moet blijven. De bladeren kunnen een nare prikkeling op de huid veroorzaken. Toch weten we dat de brandnetel een lekkere, groene thee is. Tot ruim een eeuw geleden was het zelfs heel gewoon om de brandnetel als groente op tafel te serveren!

Lees verder

De weegbree als medicinale groente

De weegbree groeit overal, langs de waterkant, in het veld, tussen stoeptegels middenin de stad en in elk park in Nederland. Veel mensen herkennen de weegbree onmiddelijk. Toch is de kennis dat weegbree als groente gegeten kan worden niet wijd verspreid. Wie de weegbree wilt eten gaat hem niet tussen de stoeptegels vandaan peuteren. Hij reize af naar het platteland of naar een groot stadspark om daar zijn slag te slaan. Zelfs in je eigen tuin kan weegbree voorkomen; je hoeft nooit ver te reizen.

Lees verder

 



Bron: tom008.infoteur