Vorige maand kwam de Fort Calhoun kerncentrale in de Amerikaanse staat Nebraska in de problemen vanwege de overstromingen die werden veroorzaakt door de buiten zijn oevers tredende Missouri Rivier. Een bijna 2,5 meter hoge dam rond de centrale heeft het vorige week zondag begeven en in de gebouwen lekt inmiddels water naar binnen, reden waarom er pompen werden ingezet. Eergisteren besloten de autoriteiten om een evacuatiezone van 10 mijl (ca. 16 kilometer) rond de kerncentrale in te stellen. Tegelijkertijd haastten ze zich te verklaren dat er 'geen enkele reden is om ons ergens zorgen over te maken'. (1)
Radioactieve urine kinderen Fukushima
Ter vergelijk: de evacuatiezone rondom de Japanse kerncentrale Fukushima -de grootste nucleaire ramp in de geschiedenis van de mensheid- bedraagt amper het dubbele, namelijk 30 kilometer. Dat deze zone van meet af aan veel groter had moeten zijn blijkt keer op keer opnieuw; talloze onderzoeken wijzen uit dat de straling op vele tientallen kilometers afstand van de centrale vaak hoger is dan destijds binnen de evacuatiezone rondom de Russische rampcentrale bij Chernobyl (1986). Zo bleken alle 10 geteste kinderen (6 tot 16 jaar) in Fukushima City, op 60 kilometer afstand van de centrale, radioactieve stoffen zoals cesium-134 en cesium-137 in hun urine te hebben (2).
Sinds het vorige artikel zijn er nauwelijks nieuwe ontwikkelingen rond Fukushima. TEPCO is afgelopen donderdag begonnen met het pompen van radioactief water uit de gebouwen van reactors 5 en 6 naar een container. Deze kan echter slechts 10.000 ton water bevatten, terwijl de totale hoeveelheid radioactief besmet water zo'n 110.000 ton bedraagt.
Fort Calhoun: Evacuatie, maar 'alles is o.k.'
In Nebraska bracht de voorzitter van de Amerikaanse Nucleaire Regel Commissie (NRC), Gregory Jaczko, een bezoek aan de Fort Calhoun kerncentrale, die op slechts 30 kilometer afstand van de stad Omaha ligt. Hij verzekerde dat de ingestelde evacuatiezone van 16 kilometer volkomen normaal was, omdat 'we binnen deze straal voorbereid zijn op snelle ontwikkelingen ten aanzien van het vrijkomen van straling'. Ook stelde hij de bevolking gerust dat alles in het werk wordt gesteld om de gezondheid en de veiligheid van het publiek te beschermen. Zo zouden er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen waardoor er -ondanks enkele lekkages- volgens hem geen schade kan ontstaan aan de kernreactor zelf. Het uit Nebraska afkomstige Republikeinse Congreslid Jeff Fortenberry zei weliswaar geschrokken te zijn van de forse schade die hij op het complex had gezien, maar dat er alle reden is om er 'zeer veel vertrouwen' in te hebben dat de systemen van de centrale goed zullen blijven werken. '100% garantie is er natuurlijk niet, want dit is een ernstige gebeurtenis. Nogmaals: het vloedwater staat tot aan de deur van de kerncentrale. Maar men heeft zich tot het uiterste ingespannen om hier op voorbereid te zijn, zodat alles op veilige wijze blijft werken.' Kernafval Los Alamos Lab. bedreigd door brand Deze week zijn er tevens grote zorgen over het Los Alamos National Laboratory in de staat New Mexico, dat bedreigd wordt door een enorme natuurbrand die op 175 vierkante kilometer grond woedt. Op het terrein en in de grond wordt al tientallen jaren lang nucleair afval opgeslagen. Zo'n 20.000 boven de grond opgeslagen vaten met daarin onder andere met plutonium besmet afval zouden bij een brand kunnen openbarsten, waardoor er een radioactieve wolk zou ontsnappen die over naburige stad Santa Fe zou kunnen worden geblazen. (3)
Het vuur kwam gisteren zo dichtbij dat de directeur van het kernwapen-laboratorium vanaf het dak van het Emergency Operations Center de hitte in zijn gezicht kon voelen. Brandweerlieden uit de hele omtrek proberen ondertussen met man en macht het vuur, dat volgens de officiële kanalen het laboratorium niet lijkt te gaan bereiken, te bedwingen (4). Alternatieve nieuwsbronnen laten aan de hand van onder andere vrijgegeven kaarten zien dat het vuur wel degelijk bepaalde delen van het terrein van het lab heeft bereikt (5).
Xander
(1) ABC 8 News / YouTube
(2) M&C
(3) ABC News / Fox News
(4) KTVZ (5) YouTube
Bron: xandernieuws