Het zou wel eens kunnen dat we over niet al te lange tijd met zijn allen heel anders tegen de oerknaltheorie aankijken. Dat zegt hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Verlinde heeft een nieuwe theorie bedacht om zwaartekracht te verklaren. Volgens de hoogleraar is dat geen fundamentele kracht, maar is hij samengesteld uit andere krachten. 'Als mijn theorie klopt, moeten we op een hele andere manier aan gaan kijken naar het ontstaan van het heelal. Misschien kunnen we dan wel zo ver gaan dat we de oerknal verwerpen', aldus Verlinde.
Met zijn werk probeert de theoretisch natuurkundige meer begrip te krijgen over de werking van de zwaartekracht tussen sterren en sterrenstelsels. 'Er zitten nog veel onzekere elementen in de wetten waarmee wij verklaren hoe sterren en sterrenstelsels bewegen. We gebruiken mysterieuze termen als donkere materie en donkere energie. Dat is eigenlijk een manier om te zeggen dat we het allemaal nog niet zo goed begrijpen.'
Volgens Verlinde begrijpen we nog maar 4 procent van de energie in het heelal. Met zijn theorie hoopt hij meer duidelijkheid te scheppen over die nog onbegrepen energie en zo ook over het ontstaan van het universum.
Verlinde is een van de drie winnaars van de NWO-Spinozapremies van dit jaar. Hij krijgt 2,5 miljoen euro die hij vrij mag besteden aan onderzoek naar keuze. Het geld wil hij onder meer gebruiken om zijn theorie verder uit te werken. (ANP)
Lees ook: Wonderkind (12) weerlegt oerknaltheorie
Bron: ad.nl