Wetenschappers vrezen dat Japan binnen afzienbare tijd opnieuw wordt geraakt door een aardbeving. Vrijdag is het elf weken geleden dat een zeer zware aardbeving enorme schade aanrichtte en een verwoestende tsunami ontketende. De aarde in het getroffen gebied is nog lang niet tot rust gekomen.
Sinds de beving van 11 maart zijn er in Japan talloze naschokken geweest, waarvan vijf een kracht van 5 of meer op de schaal van Richter hadden. Dat komt overeen met wat Richter ‘een vrij krachtige aardbeving’ noemt en is vergelijkbaar met de aardbeving die Zuid-Spanje een paar weken terug opschrok. Japanse en Amerikaanse wetenschappers hebben de beving en de naschokken geanalyseerd en komen tot de sombere conclusie dat de zwaarste naschok nog moet komen. Volgens de wetenschappers is het niet de vraag of die naschok gaat komen, maar wanneer. Dat schrijft Voice of America.
De wetenschappers wijzen er daarnaast op dat de kans is toegenomen dat er een beving met een kracht van 8 of meer in de buurt van Tokyo plaatsvindt, de metropool die meer dan 30 miljoen inwoners telt. Wanneer die nieuwe aardbeving plaats gaat vinden, is voor de onderzoekers nog een raadsel. Dat zou op dit moment kunnen gebeuren, maar het zou ook nog maanden of zelfs jaren kunnen duren.
De aardbeving die het oosten van Japan op 11 maart trof is door Japanse regering ‘de duurste natuurramp’ ooit genoemd. Het natuurgeweld koste volgens de laatste cijfers aan 15.234 mensen het leven. 8.616 mensen worden nog vermist.
Bron: aziatischetijger.nl