Steeds meer overheden gaan er toe over het gebruik van internet aan banden te leggen, blijkt uit periodiek onderzoek.
Het onderzoek is een herhaling van een eerdere onderzoeksopzet uit 2009. Toen werden 15 landen bestudeerd. Van deze 15 is in 9 landen de situatie verslechterd, volgens de onderzoekers. Uit het onderzoek ontstaat een beeld dat er door zeer diverse regimes, van democratische tot strikt autoritaire, een groot aantal technieken wordt toegepast, vaak subtiel, om te voorkomen dat het internet wordt gebruikt voor het distribueren en aanmoedigen van afwijkende opinies.
Estland heeft de minste restricties met betrekking tot het gebruik van internet, gevolgd door de Verenigde Staten, Duitsland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Iran, Birma, Cuba en China en Tunesië zijn de landen waar de overheid zich het meest bemoeit met het internetgebruik van de burgers.
Voor het onderzoek, gefinancierd door onder meer de Verenigde Naties, werden 37 landen gedurende twee jaar onder de loep genomen. Het rapport wordt vandaag vrijgegeven door Freedom House.
In steeds meer landen gelden restricties
Volgens de auteurs hebben de inwoners van Rusland met het internet een relatief ongecensureerd platform tot hun beschikking gekregen, zeker nu het aantal aansluitingen snel toeneemt. Maar zij waarschuwen dat de eerste tekenen dat daar verandering in komt, er al zijn. De afgelopen maanden zijn 11 bloggers gearresteerd en er zijn aanwijzigen dat de partij Verenigd Rusland webgebruikers inhuurt voor het verspreiden van propagandamateriaal.
Ook in Thailand, Jordanië, Venezuela en Zimbabwe is het gevaar groot dat de overheid restricties gaat opleggen aan het internetgebruik. Nederland is in het onderzoek niet meegenomen.
Bron: automatiseringgids.nl