AMSTERDAM - De windsnelheid boven zee en de hoogte van golven is in de afgelopen 23 jaar aanzienlijk gestegen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van satellietgegevens.
Tussen 1985 en 2008 is het gemiddeld vijf tot tien procent harder gaan waaien boven zee. De windkracht boven de wereldoceanen neemt per jaar met ongeveer 0,25 tot 0,5 procent toe.
Ook de hoogte van golven is in de afgelopen 23 jaar sterk gestegen. De hoogste golven zijn jaarlijks met een half tot een heel procent gegroeid. Dat melden onderzoekers van de Nationale Universiteit in Australië in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Lange termijn
“Het kan zijn dat we een opwaardse trend zien van iets dat in de toekomst weer zal afnemen,” verklaart onderzoeker Ian Young op Discovery News. “Maar het feit dat we deze stijging wereldwijd waarnemen en zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond, suggereert dat het gaat om een trend die zal doorzetten op de lange termijn.”
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van gegevens van een wereldwijd netwerk van satellieten. Ze gebruikten vijf statistische methodes om de windsnelheden en golfhoogtes te berekenen, maar kwamen steeds tot dezelfde conclusies.
Opwarming
Het is vooralsnog onduidelijk waardoor de toename van wind en golven wordt veroorzaakt. Young vermoedt dat de opwarming van de aarde een rol speelt.
“Als de oceanen steeds warmer worden, kan die energie leiden tot het ontstaan van sterkere stormen”, verklaart hij in het Britse tijdschrift New Scientist. “Daardoor zou de algemene windsnelheid en de hoogte van de golven kunnen toenemen."
"Maar onze gegevens beslaan slechts twee decennia", aldus Young. "We kunnen dit daarom nog niet met zekerheid zeggen.”
Noot redactie:
Die opwarming dat kon wel eens mijn schuld zijn. Een nieuwe liefdevolle wereld straks das allemaal prima maar dan wil ik er wel mooi weer bij.
Dus temps gaan iets omhoog :-) ..De natuur stormt nog wel even door voordat ze in een hogere versnelling stabiel blijft draaien .... mooi man
Bron: nu.nl