Obama geeft honderden miljoenen aan buitenlandse moskeeën

Laatste wijziging: woensdag 16 maart om 16:12, 3986 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 16 maart 2011

Terwijl de Amerikaanse overheid bijna $ 4 biljoen moet bezuinigingen en de burgers als gevolg mogelijk de rente van hun hypotheken niet meer van de belasting mogen aftrekken, blijkt de regering Obama vele honderden miljoenen dollars aan buitenlandse moskeeën te geven. Veel Amerikanen vragen zich boos af waarom zij fors moeten inleveren en moslims in het buitenland gespekt worden met hun belastinggeld.

In Cairo werd onder andere een door vervuild rioolwater beschadigde 1300 jaar oude moskee gered met Amerikaanse belastinggeld. De renovatie is een onderdeel van een $ 770 miljoen kostend project, geheel betaald door de VS, om het rioolstelsel van Cairo te herbouwen. Behalve andere moskeeën worden er in Cairo overigens ook een paar kerken mee gesponsord.
 
'We geven geld uit wat we niet hebben. Feitelijk geven we hen één gigantische creditcard,' gaf belastingadvocaat Jared Thomas als commentaar. Ook op Cyprus werden diverse moskeeën gerenoveerd met Amerikaanse dollars. 'Ik vind dit buitengewoon lastig uit te leggen aan de Amerikaanse belastingbetaler, die het zelf extreem moeilijk heeft om zijn rekeningen te betalen,' aldus Thomas. 'Hier kunnen we dus absoluut in snijden.'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet voor de camera's reageren, maar zond een email waarin werd uitgelegd dat met het sponsoren van moskeeën het islamitische extremisme wordt bestreden en relaties worden opgebouwd met islamitische leiders.

Een voormalige moslima en auteur van diverse boeken zegt echter dat het proberen te kopen van respect in het Midden Oosten alleen maar wordt gezien als een teken van zwakte. 'Amerika laat niet zijn macht zien maar zoekt toenadering. Ze lachen Amerika echter vierkant uit,' legde de in Egypte geboren Nonie Darwish uit. Volgens haar worden de meeste moskeeën in Egypte juist door extremisten geleid, die onder andere prediken dat voormalige moslims als zij moeten worden vermoord.

In Tadzjikistan en Mali gingen Amerikaanse belastingdollars naar zowel moskeeën als computers en internetaansluitingen voor lokale imams. Belangengroeperingen in de VS eisen uitleg over waarom de overheid hier geld voor uittrekt, terwijl het land worstelt met de ernstigste recessie in tientallen jaren.

Tevens zijn er gerede zorgen dat het Amerikaanse geld wordt misbruikt om anti Westerse islamitische websites op te zetten en te ondersteunen. 'Ze noemen ons de 'grote satan', vervolgde Darwish. 'We geven hen hiermee de gelegenheid om samen te komen tegen Amerika.'

'De gemiddelde persoon zou dit wel eens als een belediging kunnen opvatten,' denkt Pete Sepp, president van de National Taxpayer Union, die net als veel anderen vindt dat er kritisch moet worden gekeken naar alle hulpprogramma's die niet direct voordeel opleveren voor de belastingbetalers. De Amerikaanse begrotingscommissie zegde toe om te kijken naar het eventueel afvlakken van de hulp aan het buitenland.


Xander
 
(1) WSBTV 2  


Bron: xandernieuws