WASHINGTON - Op de bodem van de Golf van Mexico ligt op sommige plaatsen een laag drek van dode dieren en olie van soms wel 10 centimeter dik. Volgens een onderzoekster is het zeeleven „verwoest” door de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. Dat stelde Samantha Joye van de Universiteit van Georgia, aldus de BBC.
Volgens Joye, die op een wetenschappelijke conferentie sprak over haar bevindingen, is het door de olie getroffen gebied eind 2012 nog niet hersteld. Dat was wel de voorspelling van olieproducent BP, dat het boorplatform huurde toen het zonk en de ramp veroorzaakte. Het zal volgens Joye nog wel een jaar of tien duren voor alle gevolgen van de olieramp duidelijk zijn.
Joye ging met een duikboot op onderzoek uit en trof rond de inmiddels gesloten oliebron een vernietigd ecosysteem aan. „Ik heb geen levende zeekomkommer gezien, terwijl die normaal overal zitten”, aldus Joye, die verder stelde dat onder meer ook het koraal zwaar te lijden heeft onder de olie.
Ze denkt dat de Golf van Mexico op termijn wel weer zal herstellen. „Ik denk dat we in 2012 pas de implicaties voor de visserij en de onaangename gevolgen hiervan pas gaan zien”, aldus Joye. „Maar de Golf is veerkrachtig.”
De olieramp ontstond eind april na een ontploffing op een boorplatform in de Golf van Mexico. De gevolgen waren enorm: in 87 dagen tijd liep een hoeveelheid olie van circa 4 miljoen vaten de zee in. De stranden van Amerikaanse kuststaten raakten vervuild en ook op zee dreven grote vlekken olie.
Bron: telegraaf.nl