80-100% oogsten Mexico kapot gevroren

Laatste wijziging: donderdag 10 februari om 15:59, 2944 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 10 februari 2011

Volgens de Amerikaanse voedselgigant Sysco heeft de ergste kou in meer dan 50 jaar maar liefst 80 tot 100% van de Mexicaanse oogsten vernietigd. 'Al onze telers hebben een beroep gedaan op de contractuele 'overmachts' clausule (lett: 'Act of God'),' legt Sysco in een speciaal bulletin aan zijn klanten uit. Het concern waarschuwt daarom voor aanzienlijke voedseltekorten die Noord Amerika binnen nu en 60 dagen zullen treffen.

'De extreme, ijskoude temperaturen hebben zeer grote delen van belangrijke voedselgebieden in Mexico getroffen, van Hermosillo in het noorden tot Los Mochis helemaal in het zuiden, en zelfs ten zuiden van Culiacan. De eerste berichten komen nog binnen maar de meesten laten een oogstverlies van 80 tot 100% zien,' aldus Sysco.

'Het zal nog 7 tot 10 dagen duren voordat we een duidelijker beeld van kwekers en opzichters zullen hebben gekregen, maar deze regio's hebben al meer dan een halve eeuw niet zo'n kou meegemaakt. In deze tijd van het jaar levert Mexico een aanzienlijk percentage van Noord Amerika's groenten zoals groene bonen, aubergines, komkommers, pompoenen, pepers, asperges en zowel ronde als roma tomaten. Florida is normaal gesproken eveneens een grote leverancier van deze producten, maar daar zijn ze al in december en januari getroffen door ernstige vorstschade. Tot nu toe hebben zij producten uit Mexico moeten kopen om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Dat is nu geen optie meer.'
 
'Door de serie weerrampen die in deze beide belangrijke voedselgebieden zijn opgetreden zullen we onmiddellijk met schommelende prijzen te maken krijgen en verwachten we beperkte leverbaarheid en op zijn best een matige kwaliteit. Dit zal niet alleen onmiddellijke gevolgen hebben voor de leveranties, maar vanwege zeer sterke bloei terugval ook voor de leveranties over 30 tot 60 dagen.'
 
Volgens Sysco overwegen sommige telers om zo snel mogelijk nieuwe gewassen aan te planten, in de hoop dat deze eind maart of begin april nog te oogsten zijn. Als dat niet haalbaar blijkt zit er niks anders op dan de velden vrij te maken en op een ander seizoen te wachten.
 
'Samen met onze telers doen we alles wat we kunnen om de gevolgen van deze ramp voor u zo klein mogelijk te houden. Vanwege de onvoorstelbare omvang van deze gebeurtenis wilden we u onmiddellijk op te hoogte stellen van de situatie. Dat zullen we blijven doen zodra onze mensen ter plekke aan ons rapporteren. Dank en waardering voor uw begrip.' (1)

Forse stijging wereld voedselprijzen
Niet alleen in Mexico en Florida zijn de oogsten zwaar getroffen door het extreme weer. Door de aanhoudende droogte in China -mogelijk de ergste in 200 jaar tijd (2)- zijn de tarweprijzen tot het hoogste niveau sinds augustus 2008 geklommen. Vorig jaar waren de prijzen al fors gestegen als gevolg van de droogte in Rusland, de overstromingen in Canada en de verdorde velden in Europa.
 
Ondertussen voeren landen in het Midden Oosten en Afrika, waar op veel plaatsen rellen zijn uitgebroken vanwege de stijgende voedselprijzen, hun graanaankopen op. Na katoen, tarwe, rijst voert China nu ook steeds meer maïs in, wat de prijzen eveneens fors opdrijft. Volgens de VN stegen de wereld voedselprijzen in januari naar een absoluut record (3)(4).


(1) Sysco PDF (Steve Quayle)
(4) ISC  


Bron: xandernieuws