UTRECHT (AFN) - Wereldwijd dreigt een nijpend tekort aan bijen en dat kan een groot deel van de voedselproductie in gevaar brengen, aldus de Rabobank in een rapport. De bank wil dat wetenschap, bedrijfsleven en overheid de handen ineen slaan om het tij te keren.
Het areaal dat beplant is met gewas dat afhankelijk is van bestuiving is de afgelopen vijftig jaar gestegen met 135 procent. De groei van het aantal bijenkolonies was 83 procent en bleef daar dus ver bij achter. De toenemende welvaart in de wereld heeft al geleid tot de consumptie van meer fruit en de komende jaren wordt nog een forse toename verwacht in landen als China en Brazilië. De bijen kunnen dat allemaal niet bijbenen.
Vooral in de Verenigde Staten en Europa maken mensen zich zorgen over de grote sterfte van bijen, waarvoor geen eenduidige verklaring bestaat. Maar volgens het rapport doet dit probleem zich ook voor In Azië, Zuid Amerika en het Midden-Oosten. Doemdenkers vrezen dat met het uitsterven van de bij de hele mensheid bedreigd wordt, maar zover gaat de Rabobank niet.
90 gewassen
Belangrijke voedselgewassen als rijst en graan hebben de bij niet nodig, maar zo'n 90 gewassen, waaronder appels, peren en bessen wel. Ongeveer een derde van de productie van voedsel in de wereld is afhankelijk van bestuiving en die zal voor 80 tot 90 procent moeten komen van bijen.
Algemeen wordt ervan uitgegaan dat monocultuur en pesticiden de leefwereld van de bij verslechterd hebben. De Rabobank pleit voor onderzoek, maar wil ook dat tuinders overleggen met imkers over het gebruik van middelen die het gewas moeten beschermen. Een simpel begin zou zijn niet overdag te spuiten met middelen die het gewas moeten beschermen tegen ongedierte, omdat dan de bijen hun nuttige werk doen.
Bron: telegraaf.nl