De Verenigde Staten valt in 2010 uit elkaar. Oorzaak is de ineenstorting van de economie en van de dollar. Dat voorspelt de Russische professor Igor Panarin.
Hij deed zijn doemscenario in 1998 voor het eerst uit de doeken op een conferentie in het Oostenrijkse Linz.
Panarin verwacht een forse teruggang van de economie, een ineenstorting van de dollar, massa-immigratie en onzedelijk en anarchistisch gedrag. Hieruit vloeit een burgeroorlog voort, die het land in de zomer van 2010 in zes stukken uiteen zal doen vallen.
'Het publiek in Oostenrijk was toen zeer sceptisch', zegt Panarin in The Wall Street Journal. 'Ze moesten lachen toen ik de kaart van de Verenigde Staten anno 2010 liet zien, zoals ik voorspel.'
Hooggeprezen expert
Igor Panarin is niet zomaar iemand: hij is een voormalige KGB-analist en professor aan de Diplomatieke Academie van het Russische ministerie van buitenlandse zaken.
Hij is doctor in de politicologie en specialiseerde zich in de Amerikaanse economie en wordt beschouwd als dé expert op het terrein van de Russisch-Amerikaanse relaties.
Panarin doet zijn voorspellingen op basis van geheime informatie van de FAPSI, de nationale veiligheidsdienst van Rusland.
Hij zegt dat de oplopende buitenlandse schuld van de Verenigde Staten 'een piramidecomplot' is. China en Rusland zullen de rol van Washington overnemen als 'financiële wereldregelaar'.
'Volledige instorting niet uitgesloten'
De voorspellingen komen kort nadat de toekomstige Amerikaanse vice-president Joe Biden verklaarde dat de economie er veel slechter voorstaat dan aanvankelijk werd gedacht.
Hij verklaarde tegenover de nieuwszender ABC News dat het mogelijk is dat de Amerikaanse economie volledig instort.
Consumentenvertrouwen
Dinsdag meldde de Conference Board dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in december is gedaald tot een historisch dieptepunt.
De index daalde tot 38,0 in december, van 44,7 in november. Het cijfer voor november werd licht neerwaarts bijgesteld van het eerder gerapporteerde 44,9.
Vooral de deelindex die de mening van de Amerikaanse consument over de huidige economische situatie weergeeft daalde sterk, tot 29,4 van 42,3.
De verwachtingsindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, nam eveneens af, tot 43,8 van 46,2.
Bron: fondsnieuws