Volgens dr. Rupert Till, professor aan de Britse Huddersfield University, was het stenen monument van Stonehenge een danstempel voor voorhistorische fuifbeesten. Till, die in z'n vrije uren ook dj speelt, is van oordeel dat het monolitische monument ideaal is om naar "trancemuziek" te luisteren. Dat meldt The Sun.
Danceritmes
Archeologen discussiëren al decennia over de functie van Stonehenge. Professor Till, een expert in geluidstechnologie, doet nu zijn duit in het zakje door te stellen dat de stenen van het monument de perfecte akoestiek leveren voor repetitieve ritmes. Deze ritmes zijn kenmerkend voor de dancemuziek.
Speciale akoestiek
De professor maakte gebruik van een computermodel van Stonehenge om zijn theorie te testen en voerde ook experimenten uit in een replica van het monument in de Verenigde Staten. Zijn conclusie: de oude Britten hebben de stenen zodanig uitgehouwen dat ze speciale geluiden creëeren.
Dramatisch
"We reproduceerden het geluid van iemand die in z'n handen klapt in het Stonehenge van 5.000 jaar geleden. Die klank was erg speciaal", zegt Rupert Till. "We zijn er in geslaagd om de hele site te laten 'trillen', net zoals je met je vinger op de rand van een kristallen glas zou wrijven. In die omstandigheden klonk een simpele trommel bijzonder 'dramatisch'".
Deze theorie sluit aan bij de opvatting dat Stonehenge gebruikt werd voor helende rituelen of voor dodenverering.
Bron: wereldgeheimen