Astronomen maken zich groeiende zorgen om de Zon

Laatste wijziging: zondag 4 januari om 21:26, 2957 keer bekeken
 
Groningen, zondag 4 januari 2009


'Dode' Zon zorgt voor grootste afkoeling Aarde ooit gemeten.




Geen Global Warming, maar Global Cooling, volgens astronomen

Zonwetenschappers en andere astronomen hebben geen idee wat er aan de hand is met de Zon. Al twee jaar lang is onze ster 'doodstil', is er geen zonnevlek te bekennen. En dat terwijl de Zon eigenlijk al aan een nieuwe cyclus had moeten beginnen.

De sporadische heftige uitbarstingen (protuberansen) die eerder dit jaar zijn waargenomen, hebben niets te maken met de normale activiteit van de Zon. Die wordt namelijk afgemeten aan het aantal zonnevlekken, plekken op de zon waar het koeler is dan in omgeving. Hoe meer vlekken, hoe actiever de zon in astronomische termen is.

De laatste zonnecyclus bereikte haar hoogtepunt in 2001, de nieuwe cyclus zal pieken in 2012. De zon had al aan deze nieuwe cyclus moeten beginnen, maar blijft tot nu toe 'dood'. Het gebrek aan zonnevlekken zorgde er voor dat de temperatuur op Aarde tussen januari 2007 en januari 2008 met 0,7 graden daalde - de grootste daling ooit gemeten in zo'n korte tijd. Ongeacht wat broeikaswetenschappers ook beweren - de temperatuur op Aarde is weer op het niveau van de jaren '30 van de vorige eeuw.

100 Wetenschappers uit Europa, Azië, Latijns Amerika, Afrika en Noord Amerika kwamen onlangs bij elkaar om over het vreemde gedrag van de zon te praten. Op grond van het gedrag van de Zon in het verleden en de gevolgen voor het klimaat op Aarde, opperden ze de mogelijkheid dat de Aarde op de rand staat van een nieuwe ijstijd, die heel abrupt zou kunnen beginnen.

Terwijl heel de Aarde zich voorbereidt op een algehele opwarming, blijkt het tegendeel het geval. De Russische zonwetenschapper Oleg Sorokhtin merkte op dat de zogenaamd door mensen veroorzaakte klimaatsverandering 'slechts een druppeltje in een emmer' is, vergeleken bij de invloed van de Zon op het klimaat van onze planeet.

'Sla alvast maar wat dikke jassen in,' is zijn advies.



Bron: weeswaakzaam