Minidiamant bewijst bestaan allesverwoestende komeet

Laatste wijziging: zondag 4 januari om 21:23, 3788 keer bekeken
 
Groningen, zondag 4 januari 2009

 

Wetenschappers hebben in de Noord-Amerikaanse bodem minuscule diamantjes gevonden die er op wijzen dat 13.000 jaar geleden een gigantische explosie van een komeet een groot aantal soorten zoogdieren heeft uitgeroeid.

Diamantjes in de bodem wijzen op gigantische explosie komeet Diamantjes in de bodem wijzen op gigantische explosie komeet

Dat meldt de Amerikaanse zender CNN op basis van een wetenschappelijk onderzoek door de universiteiten van Oregon, Californië, Arizona, Oklahoma en DePaul.

Door de explosie kwamen er allerlei verstikkende deeltjes vrij, waardoor veel diersoorten zijn uitgestorven.

Extreem hoge druk
De onderzoekers vonden in de onderzochte gebieden, onder meer de staat Arizona, heel veel nanodiamantjes. De aanwezigheid van deze steentjes in de verschillende aardlagen kan volgens de onderzoekers alleen maar als er extreme veranderingen, onder hoge druk en hoge temperaturen, plaatshebben.

Direct na de explosie, zo’n 12.900 jaar geleden, kwam er zo veel hitte vrij dat een gletsjer ter grootte van de Lakes Region bij Chicago smolt en tot een enorme overstroming van de Mississippi leidde.

Uitgeroeid
Dit koude water kwam zelfs in de Atlantische oceaan terecht, wat tot wereldwijde klimaatveranderingen leidde.

Uit de studie blijkt ook dat de inslag van de komeet een groot deel van de mensheid in die regio heeft uitgeroeid en dat er een 1.300 jaar lange kou werd veroorzaakt, die de hele wereld heeft geteisterd.

Nature
Door de explosie kwamen er allerlei verstikkende deeltjes vrij, waardoor veel diersoorten zijn uitgestorven.

De resultaten van de studie zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.



Bron: elsevier