Het bestaan van De waarheid

Laatste wijziging: donderdag 18 november om 13:00, 2641 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 18 november 2010

Bestaat DE waarheid? Dat is iets waar al vele oorlogen om gevochten zijn en waar mensen door buitengesloten werden. DE waarheid van de ene is net zoveel waard als DE waarheid van ander, maar toch spreekt men over DE waarheid, alsof er maar één manier is om naar de zaken te kijken. Zo ook bij de verschillende religies. Want daar wil ik het hier over hebben.

Het zal geen filosofische zaak worden, maar een artikel dat gebaseerd is op een nuchtere analyse. Zoals men waarschijnlijk wel weet zijn er vele geschriften uit de oudheid tot ons gekomen. Zo heb je de Koran, de jongste religie die er wat toe doet. Dan heb je nog alle geschriften die de Christenen geschreven hebben, de Joodse geschriften, de geschriften van Boeddha zoals de Pali Canon en natuurlijk de oudste geschriften van de Hindoes, de Veda's genaamd. De meeste van deze geschriften willen DE waarheid vertellen. En vanuit menselijk oogpunt wordt er naar gekeken. Ben je Christelijk opgevoed, dan denk je dat de Bijbel Geestelijk geïnspireerd is. Maar ben je Moslim, dan hecht je waarde aan de Koran en vind je dat de Bijbel vervalst is door mensen.

Het valt op dat vooral de twee jongste geschriften DE waarheid claimen. Er zijn veel fora waar de aanhangers van beide religies discussiëren en ze kunnen beide met bewijzen komen. Maar het gekke is dat ze de bewijzen van de ander veelal wegwuiven. Het Christendom heeft nogal een rigoureuze manier om andere religies aan de kant te schuiven, voor je het weet gooien ze het op de duivel. Daar zou ik nogal wat op kunnen zeggen, maar ik doe het niet. Dit gaat over DE waarheid. Want alleen al aan deze discussies kun je merken dat DE waarheid niet bestaat. Wat de een met zekerheid als DE waarheid ziet, is voor een ander bespottelijk. En wat de ander als DE waarheid ziet, ziet de een niet zo zitten. Hier gaat het ook om een subjectieve manier van kijken, die vooral wordt bepaald door onze afkomst en onze religie. Niemand van de Moslims zal bekennen dat de Bijbel waar is, want anders was die Moslim wel Christen geworden. Als je dit gegeven verder uitwerkt dan zie je dat eigenlijk in ons hele leven. Iedereen heeft een bepaalde overtuiging en meent dat deze overtuiging waar is. Want als je zou menen dat je overtuiging niet waar is, dan zou je een andere mening creëren waarvan je denkt dat die waar is. De mens leeft dus in zijn eigen waarheid. Dat ik dit nu schrijf, doe ik omdat IK meen dat het waar is.

Krishnamurti, een Indische spiritueel leraar/filosoof heeft het als volgt omschreven: De waarnemer IS het waargenomene. Hiermee doelde hij op de filter die elk mens ingebouwd heeft. De dingen die je geleerd hebt om als waarheid te aanvaarden zul je ook als waarheid zien. Terwijl de dingen die je als leugen hebt leren aanvaarden, voor jou ook een leugen zal blijven al zie je nog zoveel bewijs voor het tegendeel. Leert een mens dat God niet bestaat, dan zal je zelfs als God voor je staat nog denken aan waandenkbeelden. Pas als een mens vrij is van alle denkbeelden waar je als kind mee opgegroeid bent, dan zal de mens het begin van de waarheid kunnen ervaren. Vrij van vooroordeel, vrij van veroordeling. Maar om vrij van alle oordeel te zijn, moet je uit je groep treden. Kerken, moskeeën, tempels en kloosters lokken mensen met dezelfde mening. En door die groep versterk je je eigen mening nog meer, denkend dat het de enige waarheid is. Zou een mens meer openstaan voor twee meningen naast elkaar, dan bestaat de enige waarheid niet.

Neem nou de zondeval. Voor Christenen is dat de enige manier om de dood, lijden en armoede te verklaren. Terwijl een Hindoe of Boeddhist vanuit zijn standpunt meent dat het te maken heeft met oorzaak en gevolg. Vandaag had ik met drie Christenen contact, één via e-mail, en twee persoonlijk. Wat me opviel was de weerbarstigheid van deze mensen. ZIJ zien het goed, en de ander niet. Waarom is dat? Kunnen twee mensen geen twee waarheden zien? Lopen we niet allemaal op hetzelfde pad, van geboorte naar de dood, maar zien we dat niet doordat ons ego in de weg zit? Kijken we niet allemaal naar dezelfde horizon (de dood) maar van een ander standpunt? Vaak heb ik een gesprek met Christenen over reïncarnatie. De reacties zijn vaak afwijzend, zelfs lacherig. Kom je dan terug als een koe, haha? Ze hebben vaak niet door dat een eeuwige Hemel, en een eeuwige Hel net zo “lachwekkend” is voor mensen die er niet mee zijn opgevoed. Dit bedoel ik met DE waarheid. De waarnemer is het waargenomene, dit laat Krishnamurti ons na, en wat had
hij gelijk.

Een oproep aan ieder die DE waarheid in pacht denkt te hebben: Probeer ook in de schoenen van de ander te staan, probeer hoger te komen dan je eigen gecreëerde waarheid, een wereld opent zich dan voor je eigen bewustzijn.

Geschreven door Berjan



Bron: wereldgeheimen.nl