De meeste terroristische aanslagen in Europa worden gepleegd door niet-moslims. Toch gaat de meeste dreiging uit van moslimterreur.
‘De meeste moslims zijn geen terrorist, maar alle terroristen zijn wel moslim.’ Het is een uitspraak die steeds weer voorbijkomt als het over terrorisme gaat. Tot woede van veel moslims (en anderen), die het een leugen en anti-moslim-propaganda vinden.
Kijk je naar de kale cijfers, dan zie je dat er in Europa de afgelopen jaren vooral aanslagen zijn gepleegd door groepen die helemaal niets met moslimterreur te maken hebben. Volgens Interpol werden vorig jaar in Europa 294 terroristische aanslagen gepleegd, waarvan eentje met islamitische achtergrond. Het gaat dan om een optelsom van aanslagen in lidstaten van Interpol (de meeste West-, Zuid- en Noord-Europese landen). In de jaren ervoor gold een vergelijkbare verhouding: honderden niet-moslim terroristische aanslagen versus een enkele islam-gerelateerde.
Die ene (geslaagde) aanslag vorig jaar met moslimachtergrond was er een in Milaan, waarbij een man iets liet ontploffen op een kazerne; er viel één gewonde. De honderden andere aanslagen kwamen voor het grootste deel voor rekening van separatisten, vooral in Spanje en Frankrijk. Denk aan de ETA en de afscheidingsbeweging op Corsica. (Noord-Ierland is niet meegenomen.)
‘Kortom, meer dan 99 procent van de terroristen is niet islamitisch’, concludeert het veelbezochte weblog Loonwatch op basis van die gegevens. Het weblog probeert gaten te schieten in anti-islam-retoriek. Het laat echter één ding achterwege: het aantal slachtoffers dat bij de niet-islamitische aanslagen valt. Dat waren er vorig jaar zeven. De jaren ervoor zelfs nog minder. Ter vergelijking: bij de treinaanslagen in 2004 in Madrid vielen 191 doden. Dat maakt indruk.
Maar niet alleen die cijfers doen er toe, zegt terrorismedeskundige Edwin Bakker van Clingendael. ‘Het gaat niet om de doden, maar om de impact.’ En de impact van islamterreur is groot’, zegt hij. ‘Omdat de aanslagen vaker heel gewelddadig zijn.’ En omdat het volgens hem breuklijnen in de samenleving raakt; die tussen moslims en niet-moslims.
Ook de waarschuwingen van de overheid dragen bij aan de impact. Zoals nu die van de Amerikaanse regering aan toeristen in Europa. Bakker: ‘Zo’n ongerichte waarschuwing maakt mensen ongerust. Dat is juist wat terroristen willen.’ En zelfs een mislukte moslimaanslag heeft meer nieuwswaarde en impact (de mislukte vliegtuigaanslag vorig jaar van de Nigeriaan) dan al die honderden andere aanslagen.
Bron: depers.nl