AMSTERDAM – Het ministerie van justitie gaat geen inzicht geven in de lijst met geblokkeerde websites. Ook wordt niet bekendgemaakt welke technologie gebruikt wordt en wat de procedures voor plaatsing en verwijdering van de lijst zijn.
Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) noemt het niet verstrekken van de informatie ‘onacceptabel’.
“Nederland lijkt Iran wel: een geheime zwarte lijst met verboden sites, waarvan we niet weten hoe je erop komt, hoe je eraf komt, welke technologie wordt gebruikt en wat precies wordt afgesproken tussen providers”, aldus directeur Ot van Daalen.
Overleg
Het ministerie kondigde eind 2009 aan binnen een jaar een lijst te willen publiceren met verboden websites. Hiervoor zal het ministerie samenwerken met internetproviders. Op dit moment overleggen de partijen over de manier waarop de lijst moet worden samengesteld.
Internetonderzoeker Rejo Zenger diende een WOB-verzoek in waarin hij verzocht om inzage in de contracten, de technologie en de procedures. Het ministerie heeft laten weten de stukken niet openbaar te kunnen maken omdat zij niet over de informatie beschikt.
Overheidscensuur
Minister van justitie Hirsch Ballin heeft tevens een wetsvoorstel ingediend waarin hij pleit voor een andere aanpak van computercriminaliteit. Zo wil hij websites met bijvoorbeeld kinderporno kunnen blokkeren zonder toetsing van de rechter. Om het proces te versnellen worden rechters in dat geval pas ná de blokkade geraadpleegd.
Volgens critici werkt dit overheidscensuur in de hand. De Tweede Kamer moet nog debatteren over het concept-wetsvoorstel.
Bron: nu.nl