CNN weigert Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan uit te zenden

Laatste wijziging: donderdag 23 september om 16:00, 4416 keer bekeken
 
Groningen, donderdag 23 september 2010

De Amerikaanse oorlogscorrespondent Michael Ware, die voor CNN van 2006 tot april dit jaar ondermeer de oorlogen in Irak en Afghanistan versloeg, zegt dat de omroep bewust beeldmateriaal niet heeft uitgezonden van wantoestanden aangericht door Amerikaanse troepen. Ware gaf daarvan een Australische collega alvast één voorbeeld, en vertelde haar binnenkort nog meer naar buiten te zullen brengen.

Het incident waar Ware al wel over wou praten is niet het minste: in 2007 was hij erbij (en filmde) hoe een Amerikaanse soldaat een geweer tegen de achterkant van het hoofd van een Iraakse tiener zette (die toevallig voorbijliep) en de trekker overhaalde. "De jongen was jammer genoeg niet dood", aldus Ware, "hij stierf pas 20 minuten later. De onverschilligheid van de soldaten rond mij was vreselijk."

"Te gevoelig"
Ware geeft trouwens toe dat ook hij ook schuldig is. "Ik dacht er helemaal niet aan hoe ik die arme jongen kon helpen, zat gewoon voortdurend te denken aan het vinden van een goeie camerahoek." CNN besloot bovendien dat de inhoud "te gevoelig" was om uit te zenden. Of dat onder directe druk gebeurde is niet duidelijk, maar in 2006 zond CNN wel beelden uit van Ware waarop te zien was hoe sluipschutters van de Iraakse opstandelingen Amerikaanse soldaten te grazen namen.

Propaganda
De reportage deed stof opwaaien omdat het volgens voorstanders van de oorlog "een propagandafilm was van al-Qaida" (in realiteit toont de film gewoon dat er ook Amerikanen werden gedood in Irak). De Republikeinen besloten daarop CNN aan te pakken. De meest conservatieve vleugel vond zelfs dat CNN verboden moest worden om nog te filmen in Irak en de Californische afgevaardigde Duncan Hunter zei dat zelfs in het Amerikaanse Congress.

"CNN heeft een propagandafilm over het doden van Amerikaanse soldaten uitgezonden", luidde het, "en we moeten ons ernstig de vraag stellen of de zender wel echt wil dat Amerika deze oorlog wint." Hunter voegde daar veelzeggend aan toe: "You can't be on both sides of the war."

Volgens Ware is daarna "alles veranderd" en werd veel van zijn materiaal (en vooral als het de minder aangename kant van de oorlog liet zien) niet meer uitgezonden door CNN.

Trauma
De moegestreden reporter - Ware geeft toe erg zwaar getraumatiseerd te zijn na vijf jaar in Irak en Afghanistan - haalde in de Brisbane Times ook nog hard uit naar het thuisfront (wij zijn daar overigens ook bij want doen mee in Afghanistan). Hij vindt het "beschamend hoe weinig aandacht aan de oorlog wordt gegeven" en "ontstellend om te zien hoe makkelijk de Westerse bevolking voorbij gaat aan de harde realiteit van de oorlog." (mvl)



Bron: hln.be