MOSKOU - Wetenschappers maken zich zorgen over het smeltende ijs op de Noordpool, maar Russen zien vooral voordelen. Zonder het ijs kunnen ze makkelijker boren naar olie en gas om die uit de poolbodem halen. Volgens studies liggen daar grote voorraden van deze grondstoffen.
Een grote conferentie woensdag en donderdag in Moskou, waar donderdag ook premier Vladimir Poetin verschijnt, is bedoeld om de Russische claims op het veelbelovende gebied te versterken. Rusland baarde drie jaar geleden al opzien door plompverloren een Russische vlag te plaatsen op de grond van de zee in het Noordpoolgebied. Dit terwijl de grenzen met de Verenigde Staten en Canada in dit gebied onzeker zijn.
Aanspraak
De Noordpool-verantwoordelijke van de Russische regering, Artoer Tsjllingarov, zei dat zijn continent zo ver doorloopt in het arctische gebied dat het grote land ook aanspraak mag maken op de hele Noordpool. Het land wil dat de Verenigde Naties dat in de komende jaren vastleggen. ,,Om de economische welvaart van Rusland ook in de toekomst te garanderen, moeten we duidelijk maken dat het continentaal plat ons behoort.''
De Verenigde Naties hebben in 1982 een conventie opgesteld die bepaalt dat een land een ruimer deel van de zee kan opeisen als het kan bewijzen dat het continentaal plat verder reikt dan de 200 mijlszone. Als daarom blijkt dat de Lomonosov en Mendeleev bergkammen vastzitten aan het Russisch continent, kan het land zo 1,2 miljoen kilometer poolgebied claimen.
In een document over het poolbeleid stelt de regering dat het de aanspraak desnoods militair wil doorzetten. Zo is de stationering van strijdkrachten in de regio in 2020 aangekondigd. Doel is echter niet om de Noordpool te militariseren, beweerde de Russische ambassadeur in de interstatelijke Arctische Raad. ,,De basis is nodig voor de zekerheid van het scheepsverkeer.'' De laatste tijd stuurt het land al steeds meer ijsbrekers en onderzoeksschepen naar het gebied.
Gesteggel
Na veertig jaar gesteggel zijn Rusland en Noorwegen het vorige week al eens geworden over de maritieme grens tussen de twee landen in het Noordpoolgebied. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor de zoektocht naar olie en gas in de Arctische wateren. ,,Het tekenen van het grensverdrag, waarover de onderhandelingen in 1970 begonnen, markeert een historische doorbraak in de relaties'', aldus het Kremlin toen.
Rusland gaat alvast een nieuwe atlas van het Noordpoolgebied maken, zei de voorzitter van de Russische Geografische Vereniging, Sergej Sjoigoe, woensdag op de conferentie over de Noordpool. Het in kaart brengen van de Noordpool is volgens Sjoigoe een uiterst moeilijke opgave. Onderdeel van dit project is het lokaliseren van mogelijk interessante gebieden voor de winning van delfstoffen. (ANP/AK)
Noot redactie:
Eigenlijk is dit te ziek voor woorden...correctie het is te ziek voor woorden...Ik zeg de noordpool tot beschermd natuurgebied verklaren...Noach waar blijf je met je vloedgolf... mensen leren het toch niet :-)
Sudden
Bron: ad.nl