Het model van een permanente economische groei was een drogbeeld, gebaseerd op geleend geld. De VS zijn feitelijk eigendom van China, Rusland en de Golfstaten. Dat zegt denker en schrijver Francis Fukuyama in een recent interview.
Fukuyama is een internationaal zeer gerespecteerd filosoof, politicoloog en publicist. Hij werd in de jaren 80 tot de neoconservatieven gerekend, maar neemt daar de laatste jaren meer afstand van. In een interview met weekblad de Groene Amsterdammer gaat hij uitgebreid in op de economische situatie in de VS. Volgens Fukuyama zal het nog heel lang duren voor de crisis te boven is.
Dit systeem heeft geen toekomst meer
“Het land is in verval. De laatste tien jaar hebben wij hier in Amerika in een illusie geleefd. Het model van een permanente economische groei was een drogbeeld, gebaseerd op de spaartegoeden van buitenlanders en de bereidheid van derden om dollars te kopen – en dus in wezen de Amerikaanse consumenten massa’s geld te lenen”, aldus Fukuyama.
Volgens Fukuyama zijn de VS “feitelijk eigendom van China, Rusland en de Golfstaten”. De hoge economische groeicijfers uit het verleden waren “schone schijn” en niet gestoeld op een hogere productie stelt Fukuyama. “De rol van de dollar als reservevaluta stond toe dat het land jarenlang ver boven haar stand leefde. (…) Dit systeem met zijn inherente instabiliteit heeft geen toekomst meer”.
Gigantische hoeveelheid schulden
Amerikanen zijn gedwongen te gaan sparen omdat er op termijn niemand meer is die ze het geld zal leden om het huidige consumptiepatroon voort te zetten, aldus Fukuyama. “We hebben de afgelopen dertig jaar een gigantische hoeveelheid schulden opgestapeld. We gaan de toekomst in met verplichtingen die vele malen groter zijn dat de middelen die we ervoor hebben gereserveerd.”
Fukuyama vreest dat het Amerikaanse politieke systeem, gericht op het voorkomen van een te sterke centrale overheid, de problemen niet oplost maar erger maakt. “In plaats van eindeloze checks en balances zijn keiharde fiscale maatregelen nodig”, stelt de publicist. De neoconservatieve ideoloog van de Reagan-regering spreekt nu van “misplaatst geloof” in zelfregulering van de vrije markt.
Niet klaar voor vergrijzing
Ook waarschuwt Fukuyama voor de grote maatschappelijke gevolgen van de mondiale vergrijzing. “Populaties gaan er totaal anders uitzien dan ooit tevoren. Ook dat is een verandering waarvoor we niet klaar zijn”. De gemiddelde leeftijd in de VS zal in 2050 zijn opgelopen naar 65 jaar, denkt Fukuyama. “In Japan staan tegenover vier werkenden twee gepensioneerden, wie gaat dat betalen?”
© Blikopdebeurs.com
Bron: De Groene Amsterdammer, 2 september 2010
Bron: blikopdebeurs.com