Groningen, zaterdag 27 december 2008
Toen de financiële crisis in 2008 in een hogere versnelling sprong, begon de Amerikaanse dollar plotseling weer flink te stijgen. Politici dachten daardoor dat de economische doemdenkers geen gelijk kregen, en begonnen hun wensenlijstjes op te stellen, in het volste vertrouwen dat de kerstman ook dit jaar weer gul zou zijn. Wat zij niet lijken te beseffen is dat het vonnis over de dollar getekend is en de uitvoering hiervan onherroepelijk steeds sneller dichterbij komt.
Afgelopen week kondigde de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama een ongekend groot investeringspakket aan om de economie een nieuwe stimulans te geven. Wat hij er vergat bij te zeggen is dat de VS volledig afhankelijk is van buitenlandse investeerders om deze plannen te kunnen financieren. Een almaar zwakker wordende dollar maakt het echter steeds onaantrekkelijker om Amerikaanse staatsobligaties te kopen, de onontbeerlijke financieringsbron voor het kunnen uitvoeren van de plannen van de Amerikaanse overheid.
In de recente maanden overspoelde de regering de markt met honderden nieuwe obligatie-uitgiftes en kondigde er nog veel meer aan. Als reactie begonnen de obligatieprijzen en de dollar te stijgen. Dit gaf velen de valse geruststelling dat de financiële en economische reddingsplannen gemakkelijk gefinancierd konden worden door het buitensporig vergroten van het overheidstekort en de staatsschuld, zonder dat dit een negatief effect zou hebben op de rentetarieven en de consumentenprijzen.
De ontwikkelingen op de FOREX (valuta)markten geven echter aan dat deze hoop een illusie zal blijken te zijn. Het ontrafelen van de correlaties tussen de koersbewegingen van de verschillende valuta's en Amerikaanse aandelen is, samen met de sterk toegenomen vraag naar goud, duidelijk bewijs dat de ontstane martksituatie met een sterkere dollar slechts tijdelijk zal zijn.
Het Amerikaanse economische schip is nog steeds zinkende. De dollar-rally was het gevolg van het feit dat als gevolg van de financiële crisis talloze investeerders over de hele wereld hun financiële bezittingen, die meestal in dollars geprijsd zijn, wilden omzetten in cash geld. Er ontstond dus een grote vraag naar de dollar - niet omdat er zoveel vertrouwen was in de munt en in de VS, maar omdat men juist angstig was dat in de nabije toekomst de Amerikaanse aandelen, obligaties etc. helemaal niets meer waard zullen blijken te zijn vanwege het instorten van de dollar, als gevolg van de gigantische geldvergroting die er de laatste maanden en weken in de VS aan de gang is.
Zodra de dollar begint in te storten onder het gewicht van de excessief vergrootte schuldenlast en de socialisering van de Amerikaanse economie, zullen de grondstofprijzen en rentetarieven pijlsnel gaan stijgen. En als de opheffingsuitverkopen van al die failliette winkels en bedrijven voorbij zijn, dan wacht ook de consument enorme prijsverhogingen.
Er komt dan een moment dat geen buitenlandse- of binnenlandse investeerder nog Amerikaanse obligaties wil aanschaffen. De dollar is dan ingestort heeft het spook van hyperinflatie doen ontsnappen. De FED voelt dit al aankomen en heeft onlangs aangegeven haar eigen obligaties te willen gaan uitgeven. Met rente, om deze aantrekkelijker te maken. Maar aangezien de FED de uitgever is van de dollar en dus de Amerikaanse staatsschuld, zal deze rente óók in dollars moeten worden betaald - dollars die door de FED gedrukt worden en die de staatsschuld daarom nog verder zullen doen oplopen. Dit bedrog zal daarom niet gaan werken.
Dus in plaats van dat de kerstman de door de politici opgehangen kerstsokken vult met hun wensen, zouden de buitenlandse investeerders wel eens anders kunnen besluiten - is het niet deze, dan toch zeker de volgende kerst. Dan zouden de sokken wel eens alleen maar gevuld kunnen worden met waardeloos geworden papieren dollars. Die kunnen dan in ieder geval nog gebruikt worden om, als de elektriciteitsprijzen voor velen onbetaalbaar zijn geworden, de huizen van de burgers mee te verwarmen. Er zijn er immers méér dan genoeg van.
Bron:
xandernieuws