Israƫlische nanoverf maakt vliegtuigen en raketten vrijwel onzichtbaar

Laatste wijziging: woensdag 14 juli om 11:44, 4071 keer bekeken
 
Groningen, woensdag 14 juli 2010

Het Israëlische high-tech bedrijf Nanoflight heeft een speciale verf ontwikkeld waarmee bestaande vliegtuigen en raketten vrijwel onzichtbaar kunnen worden gemaakt voor vijandelijke radarsystemen. Volgens Eli Shaldag, een voormalige officier van de Israëlische luchtmacht, is de nieuwe verf een regelrechte doorbraak die toekomstige oorlogen een heel ander aanzien kan gaan geven.

Onlangs sloot Nanoflight de laatste belangrijke ontwikkelingsfase af en voerde het afgelopen week de eerste echte test met de nieuwe verf uit. Nepraketten werden voorzien van een dun laagje van het unieke materiaal, waarop vervolgens radargolven werden gericht. De test was een succes, want de radar had de grootste moeite om de raketten te detecteren.

De nanoverfdeeltjes maken raketten en vliegtuigen weliswaar niet 100% onzichtbaar voor radargolven, maar maken het de vijand wel buitengewoon moeilijk om projectielen te ontdekken en als zodanig te identificeren. Daarnaast is deze nieuwe Israëlische technologie vele malen goedkoper dan de aanschaf van 'onzichtbare' Amerikaanse stealth vliegtuigen, die zo'n $ 5 miljard per stuk kosten.

In het kort werkt de nanoverflaag als volgt. Radarsystemen zenden electromagnetische stralen uit die door vliegtuigen en raketten naar alle kanten weerkaatst worden, waardoor deze eenvoudig opgespoord kunnen worden. De nanodeeltjes in de nieuwe verf absorberen deze stralen en zetten deze om in warmte, die onmiddellijk aan de omringende lucht wordt afgegeven. De stralen worden niet meer weerkaatst waardoor de toestellen en projectielen virtueel vrijwel onzichtbaar worden voor radargolven.
 
Volgens Shaldag is dit nog maar het begin, en worden er iedere dag nieuwe toepassingen voor de nanoverf ontdekt. 'Inmiddels gaan we de tweede ontwikkelingsfase in. Daarna zullen we reeds in staat zijn het materiaal in grotere hoeveelheden te produceren.'
 
'Nanotechnologie staat nog maar in de kinderschoenen,' vervolgde hij. 'We werken nu ook aan een toepassing waardoor soldaten niet meer te ontdekken zijn met infrarood (nacht)kijkers. Maar er zijn ook civiele toepassingen mogelijk, zoals het absorberen van straling van elektrische transformatoren.'
 
De nieuwe nanoverf kan door de unieke absorptie- en transformerende eigenschappen ook heel goed worden ingezet tegen vervuiling. 'In de toekomst kan het op straten en wegen worden gespoten om luchtvervuiling te verminderen. We doen nu al een experiment in de stad Ramat Gan, waar we de verf op vangrails langs de wegen spuiten, om zo de uitlaatgassen van auto's te zuiveren.'
 
Al jaren staat Israël bekend om zijn technologische uitvindingen waar de hele wereld van profiteert (denk bijvoorbeeld aan mobieltjes en de snelle ontwikkeling van het internet). Zeker in de 21e eeuw is de Joodse Staat in toenemende mate een belangrijk centrum worden voor nationale en internationale high-tech bedrijven. Veel nieuwe technologiën worden echter eerst in het leger toegepast. Zo wisten 'gewone' Israëlische gevechtsvliegtuigen in september 2007 ongezien het Syrische luchtruim binnen te dringen, een in aanbouw zijn nucleaire installatie te vernietigen, en zonder dat er ook maar één vijandelijke luchtafweerraket kon worden afgevuurd weer veilig terug te keren naar Israël.  


Xander
 


Bron: xandernieuws