Olieramp: Amerika evacueert tientallen marineschepen naar Costa Rica

Laatste wijziging: maandag 12 juli om 12:29, 3755 keer bekeken
 
Groningen, maandag 12 juli 2010

Op 2 juli ging het parlement van Costa Rica akkoord met de komst van maar liefst 46 Amerikaanse marineschepen, 200 helicopters en gevechtsvliegtuigen en 7000 mariniers naar het kleine Midden Amerikaanse land. Officiële reden: de 'war on drugs'. Echte reden: zeer waarschijnlijk de uit de hand lopende olieramp in de Golf van Mexico en de vrees voor de al eerder hier besproken enorme onderzeese methaanexplosie, met mogelijk een mega-tsunami als gevolg.

De marine van de VS lijkt dus in ijltempo de schepen die normaal in en rond de Golfregio opereren op veilige afstand te willen brengen. Diverse Costa Ricaanse politieke partijen waren hier tegen omdat de enorme Amerikaanse vloot, de grote aantallen helicopters en vliegtuigen en de 7000 mariniers die zich vrijelijk in uniform in Costa Rica mogen bewegen volgens hen niet in verhouding staan met de officiële taak die ze zouden hebben gekregen, namelijk het bestrijden van de drugshandel. Overigens ligt het zwaartepunt van deze drugshandel niet in Costa Rica, maar bij de Amerikaanse grens met Mexico, en daar zijn dergelijke forse extra maatregelen niet getroffen - integendeel zelfs.

Voorlopig zal de Amerikaanse militaire armada, inclusief onderzeeër bestrijdingsschepen, zo'n zes maanden in Costa Rica gelegerd zijn. De bevolking van het land wordt verteld dat de Amerikanen er ook zijn voor 'humanitaire steun en het bouwen van scholen'. Niettemin heeft Costa Rica voor zover bekend geen humanitaire crisis om handen. Daarnaast werden er geen nadere details gegeven over waar, wanneer en hoe deze 'humanitaire' missie zal gaan opereren.

Natuurlijk worden er ook weer allerlei wilde speculaties geopperd, zoals een op handen zijnde Amerikaanse aanval op Venezuela of zelfs het uitbreken van een Wereldoorlog waarbij de schepen bedoeld zouden zijn om het strategische Panamakanaal te beschermen. Vooralsnog blijven dit echter pure complottheoriën waarvoor geen enkele aanwijzingen zijn.
 
 
 
Ondertussen blijft de olie aanspoelen op de Amerikaanse Golfkust. Opvallend is dat de officiële foto's in de media een beeld lijken te schetsen van een vrij matige, met eenvoudige middelen op te ruimen vervuiling. Foto's van kleine teerballetjes zijn overal te vinden. Particulieren plaatsen echter op diverse blogs foto's van enorme teerballen die zo groot zijn als rotsblokken (zie bovenstaande foto). Dit lijkt de verhalen te onderstrepen dat er inderdaad sprake is van een tenminste een gedeeltelijke mediablackout, waarbij het Amerikaanse publiek doelbewust de ware aard en ernst van de ramp onthouden wordt. Sommigen verwachten dan ook dat de mogelijk in de komende maanden uitgevoerde massale evacuatie van de Golfkust eveneens niet of nauwelijks door de mainstream media gerapporteerd zal worden.
 
 
Xander


Bron: xandernieuws