'Hoe kan het toch dat ik soms lichtflitsen zie als ik bijna in slaap val, of schimmen die door mijn kamer lopen?' kan een mens zichzelf afvragen ...
Dat fenomeen staat bekend als de hypnagogische staat, een korte periode van veranderd bewustzijn tijdens de overgang van waken naar slapen. Volgens een schatting zou zo'n 3o tot 4o% van alle mensen het ten minste één keer in hun leven meemaken.
Vreemde associaties en creatieve ingevingen komen daarbij voor, maar vaak ook hallucinaties: mensen horen stemmen, of zien lichtflitsen, kleuren, spinnen op de muur, of personen die door de kamer lopen. Andere mogelijke sensaties zijn angst, opwinding of een gevoel van trippen, waarbij je het gevoel verkrijgt dat je in een andere wereld terechtkomt. Iets soortgelijks treedt op juist na het ontwaken; dit noemt men dan 'hypnopompie'.
De term 'hypnagogie' is bedacht door Alfred Maury (1817-1892). 'Hypnos' betekent ' slaap' en 'ágo' betekent 'wegvoeren uit'.
Hongaarse onderzoekers lieten reeds in 2005 zien dat er zo'n halve minuut nadat mensen in slaap vallen, een soort remslaap (droomslaap) kan optreden . Hoewel de echte remslaap pas later in de nacht plaatsvindt, zouden elementen van droomslaap bij de overgang van waken naar slapen de levendige hypnagogische beelden kunnen verklaren. In tegenstelling tot de latere remslaap zijn je spieren op dat moment niet volledig verslapt, zodat je, bij een muur vol harige vogelspinnen, nog gillend je kamer uit kunt rennen.
Tijdens deze periode wil het nog wel eens gebeuren dat spieren zich al ontspannen terwijl de hersenen daar nog niet aan toe zijn. Die reactie kan zo hevig zijn, dat lichaam en het bed waarop men ligt heen en weer schudt. Dit noemt men dan een hypnagoge schok. Gedurende een korte periode lijkt men geen baas meer te zijn over het eigen lichaam. Na een korte periode wordt men ofwel weer helemaal wakker, of valt in slaap; zonder dat men er zelf invloed op heeft.
Bron / Lees verder: wereldgeheimen.nl