Volgens een nieuw onderzoek blijkt de maan van Jupiter, Europa, genoeg zuurstof in het water te bevatten om miljoenen vissen te ondersteunen. Hoewel niemand durft te suggereren dat er daadwerkelijk geavanceerd leven op de maan betstaat, is dit wel een bewijs dat het mogelijk zou kunnen zijn dat er aardachtig leven voor komt op de ijzige maan. Europa heeft de grote van ongeveer onze eigen maan, maar heeft een oceaan met een diepte van 160 kilometer onder een ijslaag van misschien enkele kilometers dik.
Voor zover we weten van de aarde is het zo dat waar water is er ook leven te vinden is. Dit principe zorgt er voor dat veel wetenschappers al jaren filosoferen over mogelijk leven op Europa. Nu dus de effecten van Jupiter op zijn manen is onderzocht, is het alleen maar waarschijnlijker dan er daadwerkelijk leven bestaat op Europa; zuurstof is immers van cruciaal belang voor leven zoals wij dat kennen.
Het ijs op Europa heeft geen speciale kenmerken en is dus gewoon waterijs. Door de constante straling die Jupiter uitstraalt komt het zuurstof in het ijs vrij. De reactiviteit van zuurstof was op aarde van groot belang voor het vormen van geavanceerdere levensvormen.
In het verleden waren wetenschappers sceptisch over zuurstofrijk water op Jupiter. Men ging er van uit dat het enkel mogelijk was wanneer er meteorieten zouden inslaan op de maan, wat in principe weinig voor komt. Zij achtten de kans op leven daarom minder groot. Nu dit nieuwe proces bekend is openen er weer nieuwe deuren en vergroot dit de kans op leven aanzienlijk.
Originele Bron: MSNBC
Bron: u-subjects