Genetisch gemodificeerde zaden voor de rechtbank

Laatste wijziging: dinsdag 4 mei om 10:31, 3628 keer bekeken
 
Groningen, dinsdag 4 mei 2010

Een kleine boer neemt het op tegen voedselgigant Monsanto en de onenigheid heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bereikt. Het resultaat zou de toekomst van genetisch gemodificeerde zaden in de Verenigde Staten kunnen bepalen.

Het is de rechtszaak van een multinationale onderneming tegen kleine Amerikaanse boeren, milieuactivisten en mensen die meer willen weten over de oorsprong van hun voedsel. Voor het eerst in de geschiedenis van de VS zal het Hooggerechtshof argumenten aanhoren tegen genetisch gemanipuleerde gewassen en de gevaren die zij vormen voor het milieu.

In de rechtszaak concludeert Geertson Seed Farms dat Monsanto in strijd is met de Food and Drug Administration Regulations. "Het produceert sluimerend zaad. Dit is zaad dat tot 20 jaar in de grond kan liggen voordat het ontkiemt en omhoog komt. En zodra dat wilde alfalfa zijn zaden maakt en dat zaad zich verspreid over het gebied is het vrijwel onmogelijk om het uit het milieu te krijgen", zei boer Phil Geertson.

Monsanto is koning van de genetisch gemanipuleerde wereld, een wereldwijde biotechnologische agrochemische gigant. Hij is welbekend voor zijn domineren van de agrarische industrie, zowel in de VS als over de hele wereld. Monsanto’s controversiële praktijken hebben Phil Geertson, een alfalfa boer uit Idaho, helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC gebracht. Geertson stelt dat zijn boerderijen zijn besmet door de genetisch gemanipuleerde alfalfa van Monsanto.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft Monsanto’s herbicide Roundup onderzocht om te bepalen of de gemodificeerde alfalfa van de onderneming enige veiligheid of gezondheidsrisico's vormt. Ondanks het ontbreken van een uitspraak van het USDA of de FDA kan Monsanto’s alfalfa zaad op akkers door het hele land gevonden worden

"Gewoon omdat sommige mensen hun akkers vrij van Roundup Ready alfalfa willen hebben kunnen ze niet coëxisteren, zelfs indien de overheid dit product voor aanplant goedkeurt. Dit product zal daar aanwezig zijn, daarom zullen boeren moeten coëxisteren", zegt David Snively, algemeen raadsman van Monsanto.

Monsanto houd vol dat een besluit in 2004 door een federale rechter, dat de aanplant van zijn alfalfa verbood, misplaatst was en dat het Hooggerechtshof de zaak in hun voordeel zal beslissen nadat de USDA zijn onderzoek heeft voltooit.

Ondertussen zijn de Amerikaanse consumenten bezorgd. Ze roepen op tot een volledige boycot van Monsanto’s alfalfa producten en moedigen mensen aan om in plaats daarvan organisch te kopen. De activisten kunnen echter in juni mogelijk van een koude kermis thuis komen wanneer het besluit naar verwachting ongedaan gemaakt wordt.

De rechter van het Hooggerechtshof, Clarence Thomas, is op de hand van Monsanto en diverse topposities in de Food and Drug Admininstration en het ministerie van Landbouw zijn bezet door voormalige Monsanto lobbyisten. In deze zaak kunnen de draaideuren van invloed bepalen of genetisch gemodificeerde zaden een manier van leven wordt.


Originele bron: rt.com